20 de lucruri mai puțin cunoscute despre Tony Kakko (Sonata Arctica)

857 vizualizări

Autor: Simona Mihalca

Pe Toni Kristian „Tony” Kakko sigur îl știți ca forța creatoare principală și vocalistul Sonata Arctica.

Formația a lansat 9 albume de studio, stilul variând de la power metal, speed metal la rock clasic sau symphonic metal. Timbrul unic, amestecul perfect dintre balade și melodii extrem de energice și legăturile formate cu celelalte formații din gen au atras milioane de fani.

Finlandezii reprezintă un punct de referință în muzica metal și vin la București în concert pe 15 iulie. Până atunci, să aflăm un pic mai multe despre Tony Kakko.

1. Tony este o persoană foarte retrasă, care trăiește în Kemi, o localitate din nordul Finlandei. Nu și-ar dori niciodată să se mute într-un oraș mare. Apreciază foarte mult liniștea și îi place natura foarte mult. Ocazional îi place să facă expediții prin pădurile nordice.

2. Inițial Sonata Arctica se numea “Tricky Beans” și era o formație de Hard Rock. Numele s-a schimbat in 1997 in Tricky Means. Când au semnat contractul cu Spinefarm pentru 3 albume și-au schimbat numele pentru ultima oară în Sonata Arctica.

3. Tony a petrecut 330 de zile în armată. Serviciul militar în Finlanda este obligatoriu.

4. Prietenul cel mai bun al lui Tony este Tuomas Holopainen (Nightwish). Împreună au colaborat pe diverse proiecte, împărțind atât afinități muzicale cât și pasiunea pentru natura sălbatica, lupi și singurătate.

5. Tony Kakko a rămas prieten apropiat și cu Tarja Turunen după plecarea ei din Nightwish. Poza de mai jos a fost făcută pe 10 Martie 2015, și este preluată de pe Instagram-ul Tarjei. Sonata Arctica a ajuns la Tarja acasă in Argentina.

Tarja Home Pic

6. Sonata Arctica și-a lansat de curând o biografie oficială, atât în finlandeză cât și în engleză. Cartea este disponibilă doar ca e-book și conține, pe lângă povestea formației, discografia completă, multe poze care nu erau lansate până la acel moment și o poveste scurtă numită “The Key”, scrisă chiar de Tony.

7. Tony Kakko este casatorit de mai bine de 10 ani, relația durând din 1996. Mai mult decât atât, el este tată, dar nu îi place să vorbească despre viața privată.

8. Personajul “Dana”, care apare de mai multe ori în melodiile Sonata, nu este real. Toate melodiile scrise de Tony sunt rodul imaginației lui. Numele „Dana” vine din “X-Files”, de la Dana Scully.

9. “Stones Grow Her Name” este singurul album SA care nu are nicio referință la animalul-simbol al trupei, lupul. Pentru a compensa, următorul disc, “Pariah’s Child”, are un lup pe copertă.

10. Tony a fost invitat al mai multor artiști si formații precum Nightwish (Beauty and the Beast), Apocalyptica (I Don’t Care), Epica (White Waters), Dark Sarah (Light In You). De asemenea, el apare în Northern Kings, un proiect alături de Jarkko Ahola, Marco Hietala și Juha-Pekka Leppäluoto.

11. Melodiile „The End of This Chapter” de pe albumul Silence, „Don’t Say a Word” de pe Reckoning Night, „Caleb” de pe Unia și „Juliet” de pe The Days of Grays sunt interconectate. Ele spun povestea unui om înnebunit care a iubit cu disperare o femeie, până la moarte.

12. Pe melodia „Black Sheep”, Tony Kakko cântă live versuri diferite după intro. În loc să cânte „In love with the maiden, the flower of winter, lowbrow children, in grove of the inland”, Tony spune „We’re not Iron Maiden, we’re not from England, we are Sonata, and we come from Finland.” (Nu suntem Iron Maiden, nu venim din Anglia, suntem Sonata, venim din Finlanda).

13. În timp ce erau in State pentru a promova albumul Unia, Tony și Henkka (clape) au fost provocați de revista Revolver să scrie și s[ înregistreze o melodie în 2 ore. Melodia se numește “Best Song Ever”.

14. Turneul preferat al lui Tony este primul tour lung pe care l-a avut vreodată Sonata Arctica, după cel dintai album. Grupul a prestat în deschiderea Stratovarius și Rhapsody. Stratovarius a fost formația cu cea mai mare influență asupra lui Tony și Sonata Arctica, iar petrecerea a 7 săptămâni în turneu alaturi de aceasta a fost un vis împlinit.

15. Când avea mai puțin de 4 ani, Tony a fost întrebat ce vrea să se facă când va fi mare și a răspuns ca vrea să fie cântăreț într-o formație rock.

16. În perioada de început a formației, Tony cânta și la clape. A recunoscut că nu se pricepe atât de bine pe cât ar vrea, așa că au invitat pe altcineva să ocupe postul. Totuși, când compune și înregistrează melodii, Tony se întoarce la vechea iubire.

17. Întrebat ce ambiții muzicale mai are neatinse, Tony a declarat că își dorește o colaborare cu Tuomas Holopainen (Nightwish), ca și compozitori. Dacă ar fi să scrie muzică împreună cu cineva, l-ar alege pe Tuomas. Un week-end cu două sticle de whisky bun, două clape, chitară și iubire pentru muzică adevărată.

18. Cărțile lui preferate sunt „The Power of One” (Bryce Courtenay), „The Life and Times of Scrooge McDuck” (Don Rosa) și seria „Harry Potter”.

19. Sonata Arctica a înregistrat un cover dupa „I Can’t Dance” de la Genesis, pentru care a și filmat un videoclip în cadrul turneului nord-american.

20. A existat chiar și un meme “Happy Tony”, generat de o poză promoțională.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*