Anuryzm: „Ca trupă de progressive metal, merită să-ți asumi riscuri” (Interviu)

Să pornești ca „trupă de garaj” și să ajungi undeva nu e ușor, dar nici imposibil. Multă muncă, sacrificii și motivație, dar, mai presus de toate, dorință de a continua și de a face ceva nou, inovativ, în materie de muzică: asta caracterizeză și trupa ANURYZM, una dintre cele mai spectaculoase formații de progressive metal din Emiratele Arabe.

Și pentru că luna viitoare vor fi prezenți la MAXIMUM ROCK FESTIVAL, am stat puțin de vorbă cu aceștia despre ce înseamnă muzica lor, ce îi inspiră, dar și despre cum văd ei valul de muzică rock/metal european. Ce a ieșit? Puteți vedea chiar mai jos! Nu înainte, însă, de a asculta pe fundal și ceva de la ei:

Hai să începem cu câteva informații esențiale despre voi. Care este povestea ANURYZM si cum ați început activitatea ca trupă?

Trupa a început ca orice altă „trupă de garaj”, ca să spunem așa, în anul 2003 în Liban, cu John (Bakhos, lead guitar) încercând să evolueze de la rădăcinile unui gen extreme metal într-un proiect de progressive metal spre mainstream. După mai multe încercări cu diferiți muzicieni și deplasări în Turcia și Canada, trupa s-a concretizat în formula actuală și și-a găsit amprenta muzicală în Emiratele Arabe, odată cu alăturarea vechiului prieten și colaborator Nadeem (Bibby, vocals). Albumul de debut „Worms Eye View” a fost lansat în 2011, următorul fiind „All Is Not For All” din 2015.

Poți să ne spui mai multe despre muzica voastră? Cam care ar fi influențele principale? 

Genul abordat de noi este progressive thrash metal cu puține tente spre experimental. Suntem cunoscuți pentru tangentele noastre muzicale, toți avem diferite stiluri muzicale și preferințe, iar asta a dat o notă diferită trupei ANURYZM, care a atras un interes pozitiv și multă dragoste de pretutindeni din lume. Merită să-ți asumi riscuri, iar noi am încercat să evoluăm și să nu ne facem prea „confortabili”. De-aici vine și elementul de „progressive”. Lupta fără de sfârșit pentru inovație.

Influențele includ trupe precum Iron Maiden, Pantera, Megadeth și Testament, la fel ca legendele de rock progressive Pink Floyd și Jethro Tull. Cu toate acestea, sunt multe influențe de sunete care nu aparțin de metal sau rock și vin din partea fiecărui membru. Ca atare, ANURYZM sună ca tot și nimic în același timp. Poate e un caz de natură vs. cultură, cine știe?

Cine se ocupă de obicei de scrierea versurilor și ce teme tindeți să abordați?

Nadeem scrie majoritatea versurilor, dar „împrumută” versuri ciudate și de la John! După ce se consultă, încep să se contrazică între ei care cu ce idee a venit și, bineînțeles, când e vorba de cea mai bună sunt ceva de genul „Eu am venit cu ideea asta!”, pe când  la ideile proaste imediat vin cu „A ta a fost ideea!” și tot așa…

Versurile sunt spuse de cele mai multe ori la persoana a III-a, tocmai pentru a povesti mai mult despre condiția umană. Temele de pe albumul „Worms Eye View” sunt mai mult despre eliberarea din cercurile de ură și noua ordine mondială, despre reinventare, renaștere, dragoste și pierderi…în timp ce în albumul „All Is Not For All” din 2015 se poate vedea o schimbare mai diversă și creativă (sau poate nebună?) a temelor, precum întâlniri extraterestre, nomadism și a treia cultură, arte marțiale și Codul Bushido și multe altele. SF-ul și benzile desenate sunt o parte din lucrurile care ne plac și dacă putem aduce teme cool și să le facem să fie în legătură cu muzica, deobicei nu stăm pe gânduri și o facem.

Vara este de obicei cea mai ocupată perioadă pentru trupe, un fel de „sezon” de festivaluri și concerte. Care a fost activitatea voastră din ultimele câteve luni?

Vara aceasta am fost ocupați să cooptăm rapid câțiva noi membri în trupă, deci multe repetiții și alte piese de reglat pentru a avea un show live minunat și fresh pentru voi în viitorul turneu „Awakening the Humanoids Tour”!

anuryzm-album-tour

Să ne imaginăm că ați putea câta cu o trupă/un artist din zilele noastre sau din trecut. Care ar fi?

„Pulse” de la Pink Floyd îmi vine acum în minte, fiind în turneul final al trupei legendare, după promovarea albumului „The Division Bell”. Și „Seventh Tour of a Seventh Tour” de Iron Maiden alături de tânăra și agresiva trupă Guns n` Roses din anii `80 ar fi fost cool. Poate chiar și la Ozzfest ar fi mers cântat o dată sau de două ori, mai ales că noi am cântat deja alături de Black Sabbath, dar ar fi fost super să avem parte și de vibe-ul de rock n` roll în turneu cu alte trupe diverse precum Pantera, Tool, Machine Head, Type O Negative…la fel ca nebunia lui Ozz-man & co.

Industria muzicală din Europa este cu siguranță destul de diferită față de cea din SUA. Ce părere aveți de scena rock/metal din zilele noastre?

O întrebare destul de grea, nu cred că există un anumit răspuns corect, dar, așa cum știm cu toții, rock-ul și metal-ul reprezintă o mare familie de fani și muzicieni care sunt și ei, la rândul lor, fanii unor alte trupe. Pe când în SUA muzica metal a fost pe moarte o bună bucată de vreme, cu multe festivaluri mari care au fost anulate, se pare că „frăția” metal-ului european cu fani pasionați care iubesc acest gen și atmosfera de festival chiar există și e „în plină viață”, oamenii de-aici fiind mult mai deschiși către a se simți bine și a descoperi și alte trupe old school style decât abordarea comercială din SUA sau Emiratele Arabe, unde „fuga” pentru vânzarea de bilete și profit (sau lipsa acestora) contribuie de obicei la o imagine negativă a scenei rock/metal.

Veți cânta cât de curând la Maximum Rock Festival 2016. Ce așteptări aveți de la publicul român?

Suntem încântați și onorați să cântăm pentru prima dată în România și ne așteptăm la o primire călduroasă și o mulțime pasională care vrea să se distreze și să bifeze niște „killer music”.

La ce putem să ne așteptăm din partea voastră în următoarea perioadă? Pregătiți ceva nou?

După turneul „Awakening The Humanoids” am vrea să luăm o mică pauză în perioada sărbătorilor și vom dezvălui câteva date pentru iarna/primăvara lui 2017!

Câteva cuvinte de final? Mai este ceva ce ați dori să adăugați?

Mulțumim pentru interviu și abia așteptăm să ne întâlnim și să interacționăm cu fanii la Maximum Rock Festival! Vrem să aflăm mai multe despre țara voastră frumoasă! Fiți pe fază și urmăriține în continuare pe www.anuryzm.com!

Trupa ANURYZM va urca pe scena MAXIMUM ROCK FESTIVAL în data de 14 octombrie, alături de alte formații precum KAMELOT, SERENITY, VOTUM, TIARRA și ARSEA.

Biletele pentru ambele zile de festival pot fi găsite online pe  www.AmBilet.ro, www.IaBilet.ro, dar și în rețeaua Eventim.ro (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo și librăriile Cărturești și Humanitas) la prețul de 115 lei (mai sunt doar câteva), urmând ca în perioada următoare să coste 125 lei, respectiv 135 lei în timpul festivalului.

Ne vedem la festival!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*