Decease, Krepuskul, Crimena/22.11.2014, Hard Club, Cluj-Napoca

167 vizualizări

Seara zilei de 22 noiembrie 2014 a fost cu adevarat “cutremuratoare”: in renumitul Hard Club din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment special, prezentat de trei formatii in plina ascensiune in scena de underground autohtona: Decease, Krepuskul si Crimena. Surprinzator sau nu, inceputul acestui eveniment a insemnat si cutremurarea multor persoane din alte orase din tara, la propriu; insa, la figurat, spectatorii din Hard au fost mai mult cutremurati de sonoritatile dure si faine care au rasunat timp de aproape patru ore in micutul club din cartierul Zorilor.

Primii care au urcat pe scena au fost craiovenii de la Crimena: este prima data cand reusesc sa ii prind pe acesti olteni promitatori, iar setea mea de a-i vedea a fost animata si de vorbele inflacarate ale colegului meu, Vladimir Gheorghiu. Cred ca am auzit de trupa aceasta anul trecut, atunci cand a castigat unul dintre locurile fruntase ale competitiei Rock’N’Iasi. Nu mai tin minte cu cine s-a infruntat in competite, dar modul in care s-au prezentat la concertul din Cluj, care se pare ca este si primul pentru ei in acest oras, ma face sa cred ca viitorul celor cinci trupeti va fi maret. Crimena s-a prezintat cu piese care aduna sonoritati preluate din mai multe genuri: groove, trash, deathcore. Mi-a placut faptul ca solistul a stiut sa comunice cu publicul, deoarecere si-a modelat micile discursuri dintre melodii cu glume savuroase: imi amintesc cu placere de momentul in care a vorbit de “cat de marfa este sa fii ingropat de viu”, aluzie la o piesa proprie, dar si de momentul in care a explicat ca fiecare melodie are o porecla (de exemplu, “Pandemonium” este denumita haios “panselute”). Tot el a incercat sa provoace publicul la miscare, dar fara rezultat (a existat putin la cover-ul pe „Refuse/Resist”, dar mult prea slab ca sa fie observat).

CRIMENA's photo.
Urmatorii pe lista au fost clujenii de la Krepuskul, o trupa pe care doream, ca si restul, sa le vad de ceva tip. Pana la eveniment, pot spune ca am fost impresionat de meritele pe care le-a adunat trupa in ultimii ani, printre care pot aminti prezenta la Bloodstock Open Air, turneul din Ucraina, Rusia si Belarus, sau celebrul articol al chitaristului Ionut Tautan despre problemele publicului de la noi din tara, care a facut mare valva inca de la publicare. Krepuskul a aprins in adevaratul sens al cuvantului, atmosfera din Hard: inca de la prima piesa, cei prezenti au fost captati de acordurile covarsitoare si de indemnurile continue iscate de solistul Andu Anches. Compozitiile care au urmat le consider sincere, interesante, provocatoare, formatia reusind sa prezinte un death metal vioi, energic, atragator. Atmosfera s-a calmat atunci cand Alex, bateristul, si-a prezentat o compozitie proprie, foarte bine inchegata. Au urmat piesele “Hamsters” si “They Wil Fall”, care, din nou, au trezit “bestiile” din unii oameni si au stins complet amorteala aparenta din club. 

Krepuskul Romania's photo.

Headliner-ul serii a fost Decease, o formatie cu un CV impozant: cu doua albume la activ in trei ani, trupa este o reprezentanta de seama a casei de discuri Hatework. Pe langa aceste lucruri, Decease a deschis concerte pentru trupe precum Obituary, Vader sau Krow, si a mers intr-un turneu european alaturi de americanii de la Nile. Concertul din weekendul trecut a insemnat si lansarea oficiala a celui de al doilea album, intitulat “Age Of The Covenant”. Cu aceasta ocazia, trupa a prezentat celor aproape 100 de persoane un nou videoclip, regizat de Ionut Sleam, pentru “Consume The Weak”. Dupa aceea, luminile s-au stins, iar nebunia a inceput. Asaltul nemilos, aspru al instrumentelor, alaturi de vocea grava si brutala a solistului Radu Vulpe, a reusit sa ii trezeasca pe toti din sala. Am fost uimit cu cata forta a putut sa vina aceasta trupa, inclusiv in show-ul lor, dar si in compozitiile sale, dar chiar si in sunet, deoarece am fost nevoit sa ma retrag in spatele salii din cauza volumului ridicat. Au existat si niste momente speciale pe care Decease: trupa a cantat un cover Sepultura pe piesa “Slave New World”, alaturi de Andu de la Krepuskul, dar si un cover dupa Napalm Death, pe piesa “Suffer The Children”. Nu am inteles cum, dar odata cu cel de-al doilea cover, publicul a luat-o razna: berile zburau, circle-pit-urile erau in toi, lumea se distra. I-am si spus unui tovaras ca la chestii de genul ma asteptam de la un concert de brutal death: hore si masacru.

Photo taken by Silviu Gorgan

Surprinzator, dupa concert, am ramas fara voce. Mi se intampla rar, si, de obicei, reusesc aceasta performanta numai la concerte memorabile. Asa a fost acum doua nopti, si astept si alte ocazii ca sa pot urmari aceste trei trupe uluitoare.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*