Despre magia muzicii cu Paper Magik (Interviu)

 Întorc muzica pe toate părțile, fac ei cum fac, bat din palme și hop…magia se întâmplă! Cu un concept de-a dreptul fascinant și cu o ambiție de admirat, PAPER MAGIK este una dintre puținele trupe din țară a cărei optimism te face să crezi că da, încă este speranță pentru muzica din România.

Și pentru că au ajuns în Finala Națională GBOB România de anul acesta, am stat puțin de vorbă cu cei trei membri ai trupei pentru a afla mai mult despre acest mozaic interesant al rock-ului pe care îl împărtășesc cu noi toți.

Salutare!  Așa cum spune și numele vostru, se pare ați făcut magie cu muzica voastre și ați ajuns în finala națională GBOB România 2016. Cum este să concurezi față de alte multe trupe din industrie?

Este magik! Ne simțim bine performând alături de alte trupe din industrie. Suntem de părere că GBOB este o comunitate, în care membrii săi trebuie să se ajute, să se asculte ca să evolueze. Vrem să ne distrăm împreună și „să facem muzicuță”.

Spuneți-ne puțin despre muzica voastră. Cum ați început și care este povestea voastră?

paper magik stă sub umbrela origami rock, o declinare în stil propriu a artei nipone – care pune în valoare hârtia, prin pliere și tăiere, pentru a da naștere unor diferite forme geometrice. Prin origami rock, vrem să atribuim fiecărei piese câte un caracter personal, vrem să diferențiem fiecare piesă de cealaltă, vrem să exploatăm fiecare latură a muzicii, să ne jucăm cu numeroase influențe. Deci ne dorim să pliem muzica sau, mai exact, rock-ul într-un infinit de moduri.

Noi doi (Flamă și Dragoș) am trecut prin mai multe transformări muzicale pe parcusul a 5 ani, încercând diferiți chitariști și toboșari, care însă nu au fost pe același film cu noi. Într-un final, am zis să încercăm și varianta trio alături de Cosmin și așa a luat naștere paper magik.

paper magik…de unde numele acesta?

Hârtia magikă pe care origami rock-ul se vede în toată splendoarea lui.

238-cover-paper-magik

De curând ați lansat o nouă piesă, „Matters of the past”. Despre ce cântați de obicei și de unde vă luați inspirația?

Putem spune că piesele noastre abordează, în general, tema iubirii (sună Eminescian, nu-i așa? :)), în toate formele pe care le îmbracă aceasta (iubirea de prietenie, iubirea romantică, iubirea de cunoaștere, iubrea față de sine, iubirea de sex, iubirea de vicii, iubirea de muzică). Cam așa stă treaba și în cazul piesei „Matters of the past”, care a fost creată – deși sună clișeic – în urma unei decepții în dragoste care a dus la pierderea stimei de sine.

Cum decurge procesul de creație la voi? Cine e omul cu ideile și cum reușiți să vă transpuneți gândurile în muzică?

Pentru noi, procesul de creație este dependent de modul prin care înțelegem experiențele de zi cu zi, un mijloc prin care ne descoperim pe noi înșine. Experimentăm emoții profunde, ne simțim acaparați de sentimente în anumite momente, dar nu le înțelegem cu adevărat până nu le punem pe hârtie. Până nu le transpunem pe hârtia noastră magikă. Și asta este valabil pentru fiecare dintre noi.

Povestiți-ne despre un moment mai marcant pentru voi, pe care l-ați transpus mai apoi într-o piesă.

N-a fost chiar marcantă, dar s-a născut altfel, special. A fost, cumva, involuntar. „For you” este piesa pe care a compus-o Flamă dintr-o discuție pe Facebook. Ea (viitoarea lui soție) îi explica ce simte pentru el și cum vedea relația lor în viitorul apropiat sau nu, iar el, apreciind muzicalitatea cuvintelor respective, le-a aranjat, din nou, într-un mod magik. „For you” e piesa pe care a scris-o ea fără să știe.

Sunteți o trupă relativ la început de drum. Cât de dificil este să vă dezvoltați  într-o țară în care zona muzicii underground este umbrită de alte genuri comerciale?

Preferăm să privim asta ca pe o provocare, nu ca pe un supermunte pe care trebuie să-l urcăm cu dificultate. Este una dintre acele provocări care ne dau energie și entuziasm să facem muzica noastră să sune și mai bine, să evoluăm și să ne autodepășim. Mai greu e cu vizibilitatea în această lume acaparată de genurile comerciale, dar credem în puterea origami rock-ului,

Ceva planuri de viitor? Poate un album?

E deja pregătit, e pus la punct, probabil vara viitoare îl și lansăm. Iar celelalte planuri ale noastre se concentrează pe forța pe care origami rock-ul o dă muzicii și care sperăm să ajungă la cât mai mulți oameni. Spread the word, origami rock is the new black!

sursă foto: Vladimir Gheorghiu

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*