Axial Lead si „of infamous credentials” – Mai mult decat un basm muzical

Sunteti mari fan progressive sau avant-garde metal? Va plac schimbarile bruste de ritm, trecerea de la clean la distors intr-o milisecunda, fuziunea intre mai multe genuri? Va plac povestile? Va plac incursiunile muzicale care va poarta departe de haosul si monotonia orasului?

Bravo, tot respectul pentru asta pentru ca incepem sa fim din ce in ce mai rari. Dar…de baietii nostri de la Axial Lead ati auzit? Nu..? Rusine… Tin sa va anunt ca si in Romania exista oameni si exista trupe care iti pot crea aceleasi stari ca Dream Theater, Mastodon, Tool, Cynic sau Ulver si care chiar au ceva de transmis. Trebuie doar sa ne deschidem ochii si sa ciulim urechile.

Mai jos, un interviu prea scurt despre Axial Lead si ce inseamna sa construiesti o lume noua prin muzica.

MR : Puteti sa descrieti, pe scurt sau pe larg, muzica voastra unui ascultator nou?

AL : Sigur, e ca atunci cand te trezesti dimineata si dormi la servici, dar a doua zi te alearga niste caini si iei un avion ca sa scapi de ei. Te trezesti pe-o insula pustie si-ti suna telefonul sa te dea afara ca ai lipsit prea mult, dar ti se termina bateria inainte sa apuci sa zici ceva. A treia zi esti iar la servici in Bucuresti si cineva te suna de pe numarul tau…din Calarasi (asta chiar s-a intamplat).

MR : Din punctul meu de vedere, aveti un sound unic, un sound care vine cu multe elemente noi pe scena rock/metal din Romania, lucru pentru care va felicit. Am simtit cateva mici influente pe care as vrea ca voi sa mi le enumerati.

AL : Multumim pentru vorbele frumoase! Pe parcursul existentei noastre ca formatie am primit multe opinii referitoare la influente, unele dintre ele chiar surprinzatoare, dar cred ca paleta de stiluri e suficient de variata ca uneori sa induca in eroare. Chiar daca, sa zicem, ca unul dintre noi isi doreste foarte mult sa sunam ca o trupa anume, influenta va fi trecuta prin filtrele tuturor celorlalti si, in final, rezultatul e o salata de influente modificate genetic. Exista urme de jazz, flamenco, funk, power metal, djent etc. dintre care influentele latino cred ca sunt cele mai atipice pentru metalul din Romania, dar pe ele le-a adus Christian din Ecuador si ne plac tare mult!

MR : De ce ati abordat acest gen? Asta si-a dorit din start Axial Lead sau a fost un fel de experiment in urma caruia, dupa ce ati incercat mai multe genuri, v-ati regasit muzical si v-ati hotarat ca asa trebuie sa sune muzica voastra?

AL : Muzica este ca o punte de legatura intre toate preferintele noastre, dar e facuta din franghii si se misca tot timpul. Noi nu stim cum trebuie sa sune, dar ne face placere sa compunem impreuna, chiar daca uneori nu impartim aceeasi viziune si fiecare face sacrificii personale pana ajungem la un consens. Forma generala pe care o are acum este rezultatul multor ani de prietenie in care am invatat sa lucram impreuna, nu numai din punct de vedere muzical, si niciunul din noi nu are imaginea completa in minte. Am inregistrat „of infamous credentials” acum ca sa punem punct acestei etape si sa incepem alta, pentru ca daca am mai fi petrecut timp cu piesele astea, sigur le-am fi modificat si rasmodificat la nesfarsit. Si asa exista versiuni multiple pentru unele dintre piese.

MR : Primul vostru album “of infamous credentials” urmareste calatoria mitica a unui personaj printr-un Timp si Spatiu magic asupra carora Omul nu are nici o putere. De unde v-a venit ideea?

AL : Are si nu are putere. Deciziile pe care le ia pe parcursul povestii influenteaza masiv lumea in care traieste, dar nu neaparat in felul in care si-ar dori personajul nostru. Ideea in jurul careia se invarte toata povestea este aceea ca faptele si locurile raman, in timp ce oamenii se pierd printre numele lor. Asta a fost o simpla concluzie ce a reiesit in urma finalizarii albumului, deoarece povestea a fost cladita gradual, fara a avea un mesaj anume de transmis. Sunt doar niste reactii obisnuite in contexte mai putin obisnuite ce amplifica rezultatele. Nu e nici rau nici bun, desi tinde sa fie mai nepasator, e doar un om, iar povestea s-a nascut din dorinta de a retrai bucuriile date de alte povesti pana acum.    

MR : De ce ati ales ca primul vostru album sa fie un album concept?

AL : Nu cred ca putea fi altfel. Aveam initial niste piese fara legaturi, dar cand ne-am hotarat sa trecem la pasul urmator si sa compunem un
album intreg, solutia cea mai interesanta a fost sa incercam sa gasim conexiuni intre franturile de poveste. Aveam o „evadare” din „Grant me entrance” si o „tradare” din „human form”; exista deja conceptul de portal (the broken door) din alta piesa ce nu apare pe album, asa ca am cladit un loc unde actiunea se putea petrece la inceputul povestii (Salva D’Or), insa acesta a fost gandit deja pustiu asa ca a trebuit sa gasim un motiv pentru abandonarea aparenta a orasului. Apoi a urmat taramul celalalt (Or I’En) si incetul cu incetul, toate partile s-au potrivit. Am facut destule scheme cu timeline-ul din poveste ca sa fim siguri ca totul functioneaza corespunzator si am conceput inclusiv elemente de credinta a celor din Salva D’Or care sa explice prezenta portalului in viziunea lor. Dorinta de a spune o poveste ne-a condus inevitabil catre un album concept, cel putin acum la inceput, cand aveam nevoie de o experienta de felul asta.

MR : Am observat ca in fiecare saptamana publicati cate o imagine reprezentativa pentru album. De ce ati adoptat aceasta strategie?

AL : Din acelasi motiv pentru care am publicat si albumul gratuit pe contul nostru de Bandcamp: ca sa ajunga la cat mai multe persoane. Ilustratiile reprezinta componenta anexa vizuala a fiecarei piese, ce completeaza povestea, iar povestea este ca o platforma unde putem sa incercam lucruri noi.

 

MR : In timpul vostru liber, cum ajungeti in Salva D’Or?

AL : Cu orice barca sau usa plutitoare. Salva D’Or este (momentan) reprezentativ pentru taramul nostru fantastic, dar acest loc are, sau poate avea, la fel de multe elemente culturale componente ca o lume reala. Are un alfabet, are arhitectura specifica, are motive grafice specifice, are o credinta, ritualuri, o economie, o stratificare sociala etc. Desigur, avem o cale foarte lunga pana la concretizarea tuturor acestor detalii, insa asta inseamna „the Lead”, este procesul si directia catre acea lume, in cazul nostru, catre Salva D’Or. In celalalt timp liber lucram, pentru ca in Salva D’Or nu exista salarii.    

MR : Sunteti implicati si in alte proiecte, formatii?

AL : Doar Daniel si Vlad mai au alte proiecte muzicale. Daniel e baterist in formatia Transilvania, o trupa rock cu influente prog, infiintata in Bucuresti la sfarsitul anilor ’80. Daniel s-a alaturat celor doi membrii fondatori Cornel Marin si Dan Himpa, intr-un revival actual al formatiei inceput in 2013 impreuna cu noul solist, Ovidiu Turcu. Vlad are un proiect solo numit Karmic Thread ( https://www.facebook.com/evprojectofficial ) care abordeaza tot un stil de progresiv imbibat cu influente moderne, djent-ish dar nu prea, culminand in viziunea sa proprie si personala. (de fapt, chiar urmeaza sa scoata ceva in iulie).

MR : Care ar fi planurile de viitor?

AL : Momentan trebuie sa terminam de publicat online ilustratiile pieselor de pe „of infamous credentials”, iar la final am vrea sa facem si niste CD-uri cu albumul, probabil o editie limitata, ce va contine toata seria de imagini. Intre timp, lucram la un clip/animatie pentru „the unending” si avem deja niste costume facute pentru un alt clip, dar acela filmat, pentru „an ending.” Nu stim exact cand vor fi gata pentru ca e foarte mult de lucru si trebuie sa ne ocupam de foarte multe lucruri in paralel. Mai avem multe multe surprize; o sa apara si alfabetul din „Salva D’Or” pe care il tot ajustam de ceva timp; ne-am apucat de lucru pentru al doilea album si incercam sa cladim cat mai mult din experienta audio-vizuala pe care o indragim atat de mult. Idei sunt destule, timp sa fie!

Va multumim tare mult pentru ocazia de a povesti ce se mai intampla prin Axial Lead si de a ne prezenta parerile si sperantele.

Multumim tuturor pentru sustinere!

Le multumim si noi celor de la Axial Lead pentru interviu si pentru ca prin muzica, prin arta si prin atitudinea lor ne ofera in fiecare zi cate un mijloc de evadare din taramul acesta blestemat despre care s-au scris deja prea multe povesti triste.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*