Kaiser Chiefs – Education, education, education and War

206 vizualizări

Sfarsitul lunii martie a venit cu o lansare fresh din partea celor de la Kaiser Chiefs, si anume albumul “Education, education, education and War” – o lucrare brit-rock despre supararile clasei muncitoare.

Kaiser Chiefs reprezinta o trupa de indie rock/ post-punk revival din Leeds, Marea Britanie si este formata din Ricky Wilson – vocal, Andrew ‘Whitey’ White – chitara, Simon Rix – bas, Nick ‘Peanut’ Baines – clape si Vijay Mistry – tobe.

Acest album prezinta o evolutie vizibila a trupei, numarand piese ambitioase din punct de vedere al mesajului – un mesaj politic daca vreti, diferit fata de standardul “Na na na na na” specific celor de la Kaiser. Condimentat cu arome de glam si pub rock, si, de asemenea , cu un vibe al vremurilor huligane a la Oasis, “Education […] and War” este primul album lansat impreuna cu noul baterist al trupei, Vijay Mistri, dupa ce Nick Hodgson a parasit grupul in decembrie 2012.

Albumul isi deschide portile cu piesa “The Factory Gates”, care trateaza insatisfactia cu privire la lumea moderna si rolul fiecaruia dintre noi in marea masinarie capitalista: “All aboard for the labour exchange/ What you make on the factory floor/ You take straight to the company store”.

Pe piesa “Misery Company” ascultam confesiunea lui Wilson, care se plange de conditia persoanei dificile din punct de vedere emotional: „It’s hard to believe that I smile in my sleep/ cause everyone leaves me/ I’m so hard to keep company”. In timp ce efectul de ras demonic este ceva nou pentru cei de la Kaiser Chiefs, restul liniei melodice ramane fidel sunetului ascutit pop-punk care a caracterizat cantecele celebre ale formatiei, de la inceputul carierei lor, un bun exemplu fiind  piesa „I Predict a Riot”.

“Ruffians on Parade” va va indemna sa iesiti in strada cu zambetul pe buze si gata de scandal, dar nu inainte sa studiati harti militare (“I study military maps/ It helps me relax”) sau sa va faceti rost de o arma (“I own a replica gun”).

Intr-un moment de respiro dam de piesa “Meanwhile Up in Heaven” cu ale sale note de pian fluid si chitare care nu lasa niciun beat neinsotit, care ti se vor intipari frumos in minte. “Picture yourself by a rocket… in a silver suit… getting on it/ Saluting the news crews” canta Wilson, „tocand” parca intr-un nou intreg bucati din versurile piesei „Lucy in the Sky with Diamonds” (The Beatles).

„One More Last Song” este follow-upul piesei „I Predict a Riot” prin care multimile protestatare transmit un mesaj clar – nu se vor da batute si vor lupta pentru dreptate in timp ce economia se prabuseste si toata lumea a incurcat-o: „Keep on pressing/Teach ‘em a lesson/Hold the line… We haven’t broken any laws”.

In aceeasi sfera de rebellion – riot ramane si piesa „Bows and Arrows”, prin intermediul careia se face apel la unirea fortelor: „You and me on the frontline, you and me everytime”.

Stiati ca titlul albumului a fost inspirat de catre un discurs al prim-ministrului britanic Tony Blair din 1997? Astfel, Kaiser Chiefs se leaga de tarele politicii, lucru cel mai bine evidentiat pe piesa „Cannons”, care ofera verdictul final asupra naturii viciate ale conducatorilor de stat.

Materialul se incheie intr-o tonalitate afectiva plina de speranta odata cu piesa „Roses”, pe care Wilson spune ca „There’s places I have to go/ Before I see yhe light”, inaturand pentru moment atmosfera de „arunca cu pietre, distruge tot”.

Desi piesele nu debordeaza de energie din punct de vedere muzical (a se citi: beaturi tahicardice si chitare abuzate), acest album compenseaza prin mesaj, punand politicienii la zid pentru a fi executati.

Recomand a fi ascultat in timp ce iti versi furia arucand cu rosii in politicienii tai preferati!

                                                                                               Tracklisting:

                                                                                                1. The Factory Gates
                                                                                                2. Coming Home
                                                                                                3. Misery Company
                                                                                                4. Ruffians on Parade
                                                                                                5. Meanwhile Up in Heaven
                                                                                                6. One More Last Song
                                                                                                7. My Life
                                                                                                8. Bows & Arrows
                                                                                                9. Cannons
                                                                                              10. Roses


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*