Kings of Leon – Mechanical Bull

187 vizualizări

Calm, plin de pace si elegant – iata trei caracteristici pe care nu ne-am fi gandit ca le va detine vreodata un album semnat KINGS OF LEON.

Dar „Mechanical Bull”, programat sa iasa pe 24 septembrie 2013, are aceste atribute si multe altele absolut inedite pentru o lansare KoF.

Rareori se intampla ca o formatie cu un sound consacrat sa surprinda vehement cu inovatii stilistice neasteptate. Este cazul celui de-al saselea material al americanilor, care merita nota maxima pentru usurinta cu care dovedeste ca este posibil ca o trupa deja „etichetata” de critica sa spulbere cliseele.

Daca pana acum asteptarile de la Regii Leonului erau clare – chitare aspre, ritmuri repetitive si intoxicante, linii melodice pline de carlige si datatoare de dependenta, orchestratie minimalista, bazata pe distorsiuni previzibile – „Mechanical Bull” da total peste cap „busola” introducand elemente surprinzatoare.

Avem referinte sonore din zone ca indie rock, stoner, glam si chiar si britpop. De la Queens of the Stone Age („Don’t Matter) la INXS („Beautiful War”) sau Dandy Warhols, au fost „citate” cam toate tendintele in voga in rockul contemporan. Amestecul rezultat este unul perfect original.

Discul nu contine hituri ca „Sex On Fire” sau „Use Somebody”, ceea ce reprezinta un avantaj. Prea des se intampla in ziua de astazi ca o formatie sa fie judecata in functie de acele cateva melodii care „au facut furori” in mainstream. Dezicerea de acel stil componistic poate fi luata ca un manifest anti-superficialitate, materializat de trupa printr-un disc experimental, matur si jucaus.

Liric, lucrurile stau foarte bine. Sensibilitatile poetice ale muzicienilor ies la iveala prin versuri mai complexe si mai profunde, chiar daca ocazional se pastreaza cate un molipsitor: „I’m looking for a bad girl”.

„Beautiful War” este un cantec splendid, atat vocal cat si instrumental, dezvaluind latura emotionala si adanca a formatiei Kings of Leon. „Wait For Me” este intesata de straturi delicate de chitara, cu sound-uri variate. „Family Tree” invie elementul pregnant de blues-rock, dar il indulceste.

„Tonight” este probabil cea mai „clasica” piesa, purtand „semnele” recognoscibile Kings Of Leon, dar chiar si asa nu repeta ceea ce a fost facut deja. „Coming Back Again” reprezinta momentul Suede/ The Smiths/ Pulp al Regilor iar clapele elegante din ultimul cantec, „On the Chin”, fac ca materialul sa se sfarseasca lasand in urma un sentiment de izbavire, de pace si de asumare.

Ca productie, sunetul este foarte schimbat. Asprimea instrumentelor este mult imblanzita, lasand loc unei melodicitati mai aerisite si mai tandre. Vocea lui Caleb Followill nu mai sfideaza extremele, ci coboara in interioritatea ascunsa a artistului, livrand momente dramatice sau resemnate cu o retinere matura si lucrata. Noul sound se potriveste foarte bine stilului compozitional mult imbunatatit.

„Mechanical Bull” este un album placut, tonic si plin de energie vindecatoare, care merita ascultat de toti adeptii unui rock contemporan cu „feel” vintage, dar, in acelasi timp, actual si la curent cu preferintele nebunului secol XXI.

Albumul poate fi ascultat pe iTunes

Tracklist
1. „Supersoaker”
2. „Rock City”
3. „Don’t Matter”
4. „Beautiful War”
5. „Temple”
6. „Wait for Me”
7. „Family Tree”
8. „Comeback Story”
9. „Tonight”
10. „Coming Back Again”
11. „On the Chin”


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*