Implant Pentru Refuz, Holy Motors, S.I.T.A/27.03.2015, Flying Circus Pub, Cluj Napoca

Unul dintre lucrurile pe care le ador la meseria mea de redactor este ca pot sa scriu cate ceva despre o formatie care ma surprinde pozitiv si despre care consider ca merita din plin sa fie promovata.

IMPLANT PENTRU REFUZ
este una dintre trupele autohtone subapreciate, cred eu, ceea ce poate deveni evident pentru oricine, daca am compara formatia timisoreana cu alte nume de la noi (si, din pacate, sunt destule care nu reusesc sa demonstreze mare lucru – ele mi se par doar niste “trupe de decor”, daca ar fi sa citez o sintagma dintr-o piesa cunoscuta).

Implant Pentru Refuz are o istorie bogata si a aparut aproape imediat dupa Revolutie: formatia s-a nascut in anul 1995 (ca mine), iar in cei 20 de ani de existenta a reusit sa adune atat de multe merite, incat astazi este considerata un nume etalon al underground-ului romanesc. Cariera timisorenilor a avut si un punct culminant, in anul 2007, odata cu lansarea albumului “Monolith”. A urmat o pauza discografica destul de lunga (nu am luat in considerare albumului “Otheroot” din motive ce se inteleg). Anul 2015 a insemnat un nou capitol pentru formatie datorita lansarii unui nou album de studio, intitulat “Cartography” (o recenzie detaliata a discului poate fi citita AICI).

Lansarea albumului a marcat si inceperea unui turneu de promovare amplu in tara, iar orasul Cluj-Napoca nu a putut sa fie ocolit. Evenimentul de lansare a avut loc in Flying Circus, iar in deschidere au cantat doua formatii clujene: S.I.T.A si Holy Motors.

S.I.T.A, sau mai bine zis Sounds In The Attic, este o tanara trupa nascuta in anul 2011, si care a reusit pana acum sa lanseze un EP, intitulat “Pig Bang”. Nu pot spune ca am fost impresionat de aceasta trupa, din varii motive: in primul si primul rand, trupa duce lipsa de identitate, dar nu pot spune ca este vina trupetilor, pentru ca aceasta se construieste treptat. Nu mi-a placut nici faptul ca s-a incercat copierea stilului unor muzicieni: prin miscarile lor, chitaristul si basistul s-au apropiat de Alexi Laiho, respectiv Flea, si asta ma face sa cred ca mai trebuie lucrat la originalitate. Din punctul de vedere al show-ului live, au existat si mici scapari, dar mi-a placut ca trupetii s-au distrat. Sunt sigur ca pe viitor trupa ma va face sa imi schimb parerea despre ceea ce am scris mai sus, dar gasirea unui fagas propriu va fi o munca anevoioasa.

Holy Motors a fost cea de a doua trupa care a cantat in acea seara: formatia este alcatuita dintr-un line-up ambitios, in frunte cu Sorin Moraru, membru Luna Amara, si chitarist pentru aceasta trupa. Holy Motors este, posibil, cel mai promitator nume la acest moment din underground-ul romanesc: mi-au placut extrem de mult cele doua piese postate pana acum si m-am asteptat la un show exploziv, ceea ce s-a si intamplat. Melodiile poarta influente adunate de la trupe precum Mastodon, Lamb Of God sau Periphery. La concertul lor am ascultat “The Showdown” si “The Positive One”, cele doua single-uri lansate. Asadar, timp de mai bine de jumatate de ora, „doza” de Holy Motors s-a transpus printr-o muzica spontana, libera, fluida, redata live asa cum ar trebui. De remarcat a fost solistul Catalin Moraru pentru atitudinea sa si pentru talentul sau, manifestat printr-o voce ambitioasa si energica.

A urmat headliner-ul serii, Implant Pentru Refuz. Pe scurt, show-ul lor a fost incredibil, antrenant, dinamic. Piesele timisorenilor au purtat publicul intr-o calatorie placuta,  printr-o “harta care te poate surprinde in trecut, prezent sau viitor” (mesaj extras din conceptul noului album). Publicul a fost asaltat de sonoritati ferme, combinate cu senzatiile vizuale produse de proiectiile video care au reusit sa faca echipa buna cu sentimentele celor prezenti. Am ascultat melodii extrase de pe noul album, precum “Seven Shades”, “A Beam Of Light”, sau “M.”, dar si piese de pe precedentul disc: “Mental”, “In Soare Deschis”, “Messages To God”. Un moment special a avut loc in timpul prestatiei piesei “Sidef”, care a aprins in public cele mai adanci trairi: s-a urlat, s-a facut moshpit, ce mai, lumea si-a dat frau liber la sentimente. De remarcat faptul ca playlist-ul trupei, pe care il puteti gasi mai jos, a fost destul de lung, si din pacate nu a curpins si piesa mea preferata de la ei, “In Interior”. Au fost cerute doua bis-uri, pe care formatia le-a respectat, iar show-ul s-a incheiat cu emblematica melodie “IPR Gherilla”.

Nu aveam ce sa cer mai mult de la acest concert eveniment: mi-a placut enorm de cei de la IPR, dar si de Holy Motors. Ii felicit pe cei de la Flying Circus pentru seriozitatea cu care isi trateaza evenimentele, dar si pe cei de la Dark Side Booking Agency pentru profesionalism.

Photo and video credits: Marmo

Playlist (ordine aproximativa):

1. Seven Shade
2. A Beam Of Light
3. Mental
4. Nori de Gand
5. M.
6. A Singular Call
7. Sidef
8. Firecircle
9. March To The End
10. In Soare Deschis
11. Diluviu
12. Arid

13. Messages to God

Bis 1

14. Pasari Aprinse

15. Break The Flow

Bis 2

16. Simplu Si Greu

17. IPR Gherilla


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*