Wacken Metal Battle România, semifinala Transilvania

149 vizualizări

(Material primit la redactie si semnat de catre Daria Moldovan)

Wacken Metal Battle România este un concurs care oferă posibilitatea formației câștigătoare să participe în cadrul festivalului Wacken Open Air Germania. La acest festival formația câștigătoare , se poate bucura pe lângă   premiile în bani, echipamente și de promovare la nivel mondial. Festivalul strânge în cadrul lui peste 80.000 de spectatori din întreaga lume și reunește pe scene formații din peste 30 de țări.Am putea spune că acest concurs în România este ca un “Eurovision” al rockului românesc.

Prima semifinală   a concursului Wacken Metal Battle România 2016 s-a ținut în clubul Shelter din Cluj pe data de 19 martie 2016. Trupele calificate au fost False Reality ( Brașov), For The Wicked (Cluj Napoca ), Hteththemeth ( Brașov), Invader ( Hunedoara) și Unknown Scar ( Satu Mare).

Clubul Shelter a găzduit în seara concursului peste 100 de fani ai muzicii rock cu toate că, în același timp a avut loc la Urania Palace concertul aniversar de 20 de ani a formației Negura Bunget.

Intrarea a fost la 20:00, iar prima trupă a concertat de la 20:30. Concursul a debutat cu formația False Reality .

False Reality este cea mai veche trupă din această semifinală debutând în 1998. Fiind trupa care a deschis concertul, mă așteptam la un feedback mult mai pozitiv din partea publicului, însă părea ca și cum publicul nu se “încălzise” destul. Ceea ce mi s-a părut că a fost un punct în minus pentru formație a fost lipsa interacțiunii cu publicul și prezența scenică. Însă, fiind primul meu concert la care i-am văzut live, pot spune că am rămas plăcut impresionată de cum au cantat. Mă așteptam ca la un concurs de acest gen, trupele , depășind emoțiile, să stimuleze publicul și să încingă puțin atmosfera. După concert am avut ocazia să stau de vorbă pentru câteva minute cu solistul din False Reality care a confesat faptul că “se simte mic copil pe lângă celalalte trupe” și că presiunea care apare de cele mai multe ori pe o scenă în timpului unui concurs a fost aproape nesimțită. După părerea lui toate trupele au cantat la fel de bine.

Trupa clujeană For The Wicked a fost cea care a urmat pe scenă. Încă de la inceput solistul formației a încurajat publicul să vină mai în față și i-a provocat la mișcare. For the Wicked a reușit să stimuleze atât de mult publicul încât doar la o singură melodie nu s-a facut pogo. Formația poate fi descrisă ca și un câmp de energie care pulsează către public și care ne face pe toți să simțim entuziasmul și pasiunea lor pentru muzică. Ceea ce mi-a plăcut la această formație a fost faptul că au fost cei mai rebeli pe scenă. Acest lucru s-a demonstrat prin faptul că unul din chitariști a sărit de pe scenă în public interactionând cu ei. Solistul a fost cel care a și conversat cu mulțimea și a prezentat foarte frumos melodiile cântate. Chitaristul formației (Dan Petean) este plecat împreună cu trupa Dirty Shirt în Franța la Snow Fest, fapt pentru care acesta a fost înlocuit pe durata concursului de un prieten bun al trupei, Cătălin Iliescu. Deși formația nu a fost completă, acest lucru nu i-a impiedicat să nu trezească emoții publicului. Formația a avut și o problemă tehnică la una dintre chitări din cauza unei mufe, însă acest mic incident nu i-a descurajat ci i-a facut și mai energici. Solistul trupei cât și ceilalți membrii sunt de părere că a fost o atmosferă “de prietenie” și deși nu a fost Dan cel care a cântat pe scenă, atmosfera a fost aceeași. Solistul formației, Cristian, a mai adăugat faptul că Iliescu Cătălin s-a încadrat perfect în peisaj simțind și muzica pe care aceștia o promovează.

A treia formație care a urmat a fost   Htheththemeth. Formația a făcut un show excepțional pe scenă. Trupa a avut o prezență scenică impresionantă și o interacțiune cu publicul destul de bună. La acest concurs am avut ocazia să văd formația cântând live și pot spune că nu mă așteptam să cânte atât de bine. Solistul în timpul concertului a aruncat cu bani falși cu fețele lor în public, ceea ce a fost destul de surprinzător pentru mulțime. Stilul lor este un stil aparte transformând concertul într-un adevărat show. Lao Kreengan, solistul formatiei : “ A fost un concurs pentru sine, o provocare pentru noi. Publicul a fost mare și foarte bun cu noi . Nu ne așteptam. “ În plus, solistul a mai declarat și faptul că pentru el acest concert nu l-a privit ca pe un concurs și că după parerea lui toate formațiile au cântat excelent.

Penultima formație, Invader, formată din cei mai tineri artiști prezenți la acest concurs, urcă și ei pe scenă încrezători. După părerea mea, este o formație energică și tânără care a putut să țină publicul în mișcare ca și celalalte trupe. Din păcate, formația a întâmpinat unele probleme tehnice. Chitaristul Alin Gherghe precizează : “ Cel mai bun concert al nostru la nivel de show. Ne așteptam ca publicul să răspundă mai greu, dar a reacționat ok. Primele 5 minute am simțit ca și cum a fost un concurs, după care atitudinea și atmosfera s-a schimbat.” În plus, a mai declarat: ”Nu ne așteptam la acele probleme tehnice”. Formația pe durata celor 20 de minute alocate lor au făcut și un cover combinând două piese, diferite ca stil, de la formațiile Pantera și Amon Amarth. După regulamentul oficial al concursului, trupele trebuie să aibă 6 piese cu o compoziție proprie, playback-ul și cover-urile fiind interzise . Pentru a ne clarifica această situație , juratul Crișan Bibian , realizator al emisiunii Super Sound de la Radio Cluj declară : “Intenția trupei Invader n-a fost aceea de-a cânta cover-uri. Probabil că ați observat că au fost doar câteva faze din piesele Pantera si Amon Amarth, nu au fost piese cântate în întregime. Juriul , a fost atenționat de către președinte să nu punctăm partea de cover.”

Ultima, dar nu cea din urmă formație a fost Unknown Scar. Trupa de metalcore modern a încheiat concursul într-o notă energică. Ceea ce mi s-a părut foarte interesant la această formație a fost faptul că la un moment dat în timpul concertului, solistul a îndreptat microfonul spre public, lăsându-i pe aceștia să cânte. Pot spune că au avut o interacțiune destul de mare cu publicul și faptul că formația a cântat ultima nu i-a descurajat. Unknown scar este o trupă cu o prezență scenică de admirat. Am reușit într-un final să stau de vorbă și cu solistul trupei Unknown Scar care părea foarte modest. Acesta a declarat : “ M-am mirat că totuși nu mă cunoaște nimeni. A fost foarte fain și multă lume deschisă. S-a simțit puțină presiune.”

După încheierea concertului, până la aflarea rezultatelor, majoritatea publicului a ieșit la o țigară. Afară toată lumea povestea despre trupe și așteptau nerăbdători rezultatul final. Puțin după ora 12 s-au aflat cele două trupe care vor merge în finala de la Sibiu. Acestea fiind Hteththemeth și For The Wicked.

Felicitări trupelor participante și sper că traseul lor în domeniul muzicii rock să continue și să nu fie dezamăgiți pentru acest concurs. Toate trupele au cântat foarte bine și au dat dovada de profesionalism.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*