2Cellos /06.12.2015, Sala Palatului, Bucuresti

206 vizualizări
Duetul croat 2Cellos, transformat ocazional în trio prin adăugarea unui baterist, este una dintre formaţiile contemporane care propun o abordare clasică a muzicii rock sau viceversa, cu accentul pus pe cea din urmă. Demersul nu este nou – oricui îi vine rapid în minte numele Apocalyptica – dar cei doi oameni de bază încearcă să-şi pună amprenta proprie pe o muzică ce străbate mai multe epoci.

Nu este prima dată când 2Cellos vine în România, însă după afirmaţia membrilor, Sala Palatului arhiplină este o premieră. Un sunet cald şi echilibrat este premisa pentru introducerea concertului din 2015, pe unduirile maestrului devenit clasic al tangoului argentinian, Astor Piazzolla. Faptul că se cântă cu negativ are din start un impact… negativ asupra muzicii, care capătă un aer mecanic, lipsit de variaţii agogice, însă pentru început atmosfera este creată. Urmează o seară plină de voie bună, cu momente prelungi de stand-up comedy (sau mai degrabă sit-down comedy) între cântece care ar putea figura oricând pe o listă a celor mai populare realizări muzicale ale ultimei jumătăţi de veac. Se trece prin delicata „Shape of My Heart” a lui Sting, destul de reuşit aranjată deşi, fără îndoială, în cazul de faţă textul este unul dintre punctele forte ale cântecului. „With Or Without You” asigură o atmosferă romantică şi se observă alternanţa între pasajele pur armonice şi cele melodice, care trec jucăuşe de la un instrumentist la celălalt, cu mici momente de improvizaţie. „Human Nature” de pe „Thriller”-ul lui Michael Jackson se pretează foarte bine unei astfel de transpuneri, lucru oarecum firesc dacă ne gândim că este un cântec compus de un maestru al orchestraţiilor pop-rock, Steve Porcaro (Toto). La „Smooth Criminal” (cu tema din „Billie Jean” intercalată scurt) se remarcă un mers polifonic (în canon) şi apoi antifonic între cele două violoncele, astfel încât putem spune că nu ascultăm simple preluări notă cu notă, ci cântece care prind o viaţă nouă sub arcuşurile celor doi amfitrioni, Luka Šulić şi Stjepan Hauser. Acelaşi lucru se observă şi la „Smells Like Teen Spirit”, unde linia vocală de pe strofă este îmbogăţită cu o ornamentaţie melodică aproape folclorică.

2Cellos
Sala reacţionează excelent, pentru că, şi poate acesta e principalul merit 2Cellos, pe scenă sunt doi maeştri ai divertismentului. De multe ori spectatorii se ridică în picioare, cântă câte un refren mai ritmat şi izbucnesc în urale şi bătăi din palme neîntrerupte la „Thunderstruck”, unul dintre punctele de rezistenţă ale trupei, care din repertoriul AC/DC mai prezintă „You Shook Me All Night Long” şi „Highway To Hell”. Sunt momente de virtuozitate, sunt şi simple artificii. Folosirea unor teme şi refrene gata să ridice oricând de pe scaune un public iubitor de rock de toate felurile e o reţetă destul de simplă şi adoptată cu brio de violonceliştii care ştiu să profite de sunetul (încă) inedit al instrumentelor lor într-un asemenea context. Se poate strâmba destul din nas şi cu siguranţă pe scenă nu se află vreo revelaţie. Însă pentru o seară plăcută 2Cellos are suficiente argumente, talent şi pricepere într-ale instrumentului. Dacă la toate acestea adăugăm o comunicare plină de ironie şi mai ales autoironie, putem spune că cei trei croaţi (cu tot cu prietenul baterist, adus pe sus la bis) sunt entertaineri de calitate.
Poate că, totuşi, atunci când lipseşte distorsul, instrumentele clasice, cu cutii de rezonanţă, ar fi mai de efect şi ar putea adăuga ceva în plus demersului. În momentul minunatului pasaj din Johann Sebastian Bach din Suita a 3-a pentru orchestră, tocmai sunetul (nu cel din mixer) îi trădează pe instrumentişti, trivializând un moment muzical de excepţie. Dar rostul unor asemenea concerte este să arate şi comunicarea între diferitele tipuri de muzică şi, de ce nu, să popularizeze în rândul unui public orientat mai mult spre alte sonorităţi şi patrimoniul clasic. Şi aici putem vorbi despre o reuşită. 2Cellos pleacă în aplauze prelungi şi putem fi siguri că, dacă va reveni la anul, succesul de casă va fi garantat.
Foto: Diana Grigoriu
Galeria foto de la concert poate fi văzută AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*