Beastmilk – Climax

176 vizualizări

Beastmilk este un grup de apocalyptic post-punk finlandez compus din patru muzicieni underground, avandu-l ca frontman pe Matt “Kvhost” McNerney, cunoscut in scena muzicii experimentale datorita trupelor black metal Dødheimsgard si Code, precum si a ansamblului psychedelic neo-folk Hexvessel.

Totusi, nu este necesar sa  cunoasteti aceste trei trupe sus mentionate pentru a va putea bucura de experienta Beastmilk, deoarece acestia sunt departe de a fi metal – poate doar prin atitudinea agresiva prin care acesti muzicieni isi „trateaza” instrumentele. In schimb, Beastmilk adopta stilul trupelor scenei timpurii de post-punk, goth si death rock a anilor ’80, intr-o reimaginare a motivelor muzicale evocate de catre trupe precum Sisters of Mercy, Echo and the Bunnymen, Bauhaus, Joy Division, The Cure sau Danzig.

Trupa si-a facut debutul prin intermediului unui demo ce continea doua piese, denumit White Stains on Black Tape in anul 2010 si EP-ul Use Your Deluge in 2012. Climax, primul album al trupei, lansat in 29 noiembrie 2013, scoate la iveala o trupa indrazneata care doreste sa readuca aminte publicului motivele pentru care muzica post-punk si goth a anilor ’80 este atat de deosebita.

Desi am putea crede ca Beastmilk se agata de trecut, nu este deloc asa, acestia avand un vibe extrem de fresh datorita refrenelor irezistibile ale pieselor “You Are Now Under Our Control”, “Genocidal Crush” si “Love in a Cold World” care sunt sigura ca prind foarte bine la generatia tanara, nouazecista. Mai mult, acest grup se bucura de aprecierea pozitiva a unor publicatii rock precum NME, lucru ce spune multe despre potentialul  finlandezilor.

Piesa „Death Reflects Us” deschide albumul cu un pasaj de chitara plin de incarcatura metal care insa se va disipa de indata ce vocalul intra in scena , conducand astfel piesa catre punctul culminant din refren, care aduce aminte de lucrarile Tiamat contemporane.

Contopindu-se perfect cu „Death Reflects Us”, piesa „The Wind Blows Through Their Skulls” devine si mai energica, trupa intrand in „setarea” Bauhaus cu totul si conferind o noua vitalitate sunetului goth initiat de catre acestia.

„Genocidal Crush” vine cu o abordare noua a clasicului cantec de dragoste, mai precis una goth, lipsita de clisee si dulcegarii adolescentine, care priveste dragostea ca pe un lucru extrem de distrugator („When the blood starts to rush,/ I’ve got a genocidal crush”). Totul imbatat intr-un cocktail muzical a la Joy Division, New Order si Danzig.

Faptul ca muzicienii de la Beastmilk sunt atrasi de sunetul dark pop al anilor ’70 si ’80 nu este de mirare, acest lucru fiind probabil datorat faptului ca acestia au crescut cu aceasta muzica pe care vor sa o exploreze la maturitate, sa o celebreze. Astfel, Beastmilk imbratiseaza repetitivitatea si minimalismul goth/ post-punk pastrand insa greutatea si obscurul lirismului specific metalului, tesand o panza poetica de povestiri sumbre, precum cea despre moarte via razboi nuclear  –  „Nuclear Winter”, panza sustinta de linii de bas nevrotice, tobe antrenante si ecouri de chitara distopice.

„Fear Your Mind” aduce un suflu punk a la Misfits intregului album, fiind o piesa pe care personal o consider cea mai catchy, datorita liniei melodice, dar mai ales a mesajului: „I commit your murder,/ Let me be your mind fucker”, „Better mind yout thoughts and fear your mind”.

Timbrul vocal plin de paranoia al lui Kvhost oscileaza cu usurinta intre detasarea specifica lui Ian Curtis pana la stilul melancolic al lui Robert Smith, avand capacitatea cameleonica de a transforma o piesa precum „Surf the Apocalypse”  dintr-un exorcism post-punk intr-un sound tahicardic a la Danzig, fara a dispersa insa negura ce invaluie albumul.

Muzica Beastmilk a fost scrisa de catre chitaristul Juho Goatspeed , a carui viziune despre ambientul intunecat si stari negre recreaza o atmosfera care te bantuie, precum putem regasi si in albumele Disintegration (The Cure), Closer (Joy Division) sau Floodlands (Sisters of Mercy). Este clar ca, pentru Climax, standardul compozitional este inalt, asa ca pregatiti-va sa regasiti bucuria dezintegrarii si placere pura in elemente precum un vocal care te seduce si batai din palme folosite ca acompaniament ritmic.

Un material care isi merita pe deplin laudele, scris de catre o trupa care isi accepta deschis influentele, acest album m-a facut sa ma simt lafel de infiorata precum in momentul in care am ascultat petru prima oara „Bela Lugosi’s Dead” (Bauhaus). Climax creaza dependenta de la prima ascultare, fiind apocaliptic de la inceput pana la sfarsit!

                                                                                                        Tracklisting:

                                                                                                        1. Death Reflects Us
                                                                                                        2. The Wind Blows Through Their Skulls
                                                                                                        3. Genocidal Crush
                                                                                                        4. You Are Now Under Our Control
                                                                                                        5. Ghosts Out Of Focus
                                                                                                        6. Nuclear Winter
                                                                                                        7. Fear Your Mind
                                                                                                        8. Love In a Cold World
                                                                                                        9. Surf The Apocalypse
                                                                                                      10. Strange Attractors


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*