Behemoth – The Satanist

904 vizualizări

Au trecut cinci ani de cand formatia poloneza BEHEMOTH a lansat capodopera “Evangelion”, unul dintre cele mai importante albume din cariera sa. In ultimii cinci ani, Behemoth au infruntat mai multe incercari: solistul Nergal a fost diagnosticat cu leucemie, a suferit cateva operatii, i s-a facut un transplant de maduva si a contractat o infectie in urma acestuia.

Pe langa problemele sale de sanatate, Nergal a fost trimis si in judecata pentru ca a rupt o Biblie pe scena in timpul unui concert din Polonia in anul 2007. Timpul a trecut, dar Behemoth nu si-a uitat fanii si a lansat un nou album pe data de 2 februarie 2014 sub egida casei de discuri Nuclear Blast.

In ultimii ani, trupa a renuntat treptat la radacinile de black metal si a imbratisat death metal-ul ca stil principal (mai exact, din anul 2003). Cele aproximativ 45 de minute de muzica dura insista asupra uneia din temele pe care Behemoth le-a urmarit de-a lungul timpului: satanismul in opozitie cu crestinismul. De aici, se poate intelege si de ce formatia a numit noul disc, „The Satanist”. Numele materialului de studio mi se pare totuși pueril dar si repetitiv in aceeasi masura (trupa a lansat in anul 1999 albumul numit „Satanica”).

Nergal descrie astfel titlul albumului: „Ne-a trebuit doua decenii sa alegem pentru noul album un titlu ca acesta…el spune totul. In timp ce piesele preiau surprinzator de artistic directiile muzicale, mesajul nostru ramane clar – mandrie si radicalism. ‘The Satanist’ reprezinta nevoia noastra nemuritoare de eliberare si iubire pentru libertate in toate aspectele vietii”.

Titlul albumului, asadar, reprezinta un minus, dar banuiesc ca este si singurul minus pe care l-am identificat. In materie de compozitie, albumul exceleaza din toate punctele de vedere, mai ales in versuri. In materie de productie, noul disc este mult mai dinamic, mult mai bine realizat decat alte materiale ale formatiei.

„Blow Your Trumpets Gabriel” este piesa care debuteaza cu un riff clasic si repetitiv, accentuat de vocea bruta a lui Nergal. Daca nu sunteti convinsi inca din prima de tematica albumului, primele versuri va pot relata pe scurt tema albumului: „I saw the virgin’s cunt spawning forth the snake/ I witnessed tribes ov Judah reduced to ruin”. Brutalitatea cu care am fost obisnuiti in muzica realizata de trupa continua in piese precum „Furror Divinus” sau „Messe Noir”, in special prin pasajele de riff/blast-beat. Ceea ce ridica mai mult albumul sunt solo-urile mult mai melodice si mai bine gandite. Piesa mea preferata de pe acest album este cea care ofera si numele noului album: „The Satanist” este experimentala, energica și plina de blasfemie.

Concluzia este inevitabila: Behemoth a reusit sa lanseze cel mai bun album al acestui inceput de an. In perioada urmatoare, „The Satanist” va intra in competitie cu alte discuri si voi fi foarte curios sa aflu cine va reusi sa realizeze ceva mai bun.

„The Satanist” tracklist:

01. Blow Your Trumpets Gabriel
02. Furor Divinus
03. Messe Noire
04. Ora Pro Nobis Lucifer
05. Amen
06. The Satanist
07. Ben Sahar
08. In The Absence Ov Light
09. O Father O Satan O Sun!

 

Behemoth line-up:

Adam „Nergal” Darski – chitara, vocal
Patryk Dominik „Seth” Sztyber – chitara, backing vocals
Zbigniew Robert „Inferno” Promiński – tobe
Tomasz „Orion” Wróblewski – bas, backing vocals


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*