Black Stone Cherry, Riot Monk / 9 iulie 2019 / Quantic, București

Trupa americană Black Stone Cherry a venit pentru prima dată în România, concertând în Quantic Club pe 9 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de Maximum Rock și Promusic Events.

Românii noștri de la Riot Monk au deschis spectacolul începând cu ora 19.45, când lumea încă se aduna în grădina de vară din Quantic. Oamenii erau împrăștiați pe la mese și, o parte dintre ei, în fața scenei. Băimărenii ne-au cântat metal alternativ, un show relativ diferit ca stil față de ce urmau să ne „prezinte” americanii headlineri. Pe băieții din Baia Mare o să îi mai ascult pe viitor, mi se par buni. Sper să îi revedem cât de curând live în București.

Și acum, de la metal, trecem la rock. And roll.

Black Stone Cherry și-au început recitalul, când încă era lumină naturală, cu Burnin’, una dintre piesele de pe albumul Family Tree, lansat în 2018. Apoi au continuat cu mult mai cunoscutele Me and Mary Jane, Blind Man și Can’t You See. În setlist-ul de marți-seară au mai strecurat melodii hard precum White Trash Millionaire sau Lonely Train, împreună cu câteva piese noi de pe Family Tree (incluzând piesa care îi poartă numele), dar și altele mai lente (de exemplu, Like I Roll) care te băgau într-o stare de visare care mie mi-a amintit de atmosfera din Vama Veche.

Niște solo-uri electrizante de chitară și, în special, de tobe (care a atras atenția în mod deosebit) au completat spectacolul deja dominat de atitudinea molipsitoare și plină de pasiune a americanilor. Nu aveai cum să nu fii cu ei, băieții erau prea ”pe feeling”.

Black Stone Cherry s-au întors la bis în uralele publicului cu minunata Peace Is Free, de care eu, personal, m-am îndrăgostit. Piesa a fost interpretată pe jumătate acustic, iar jumătate în varianta originală. Aici am putut observa calitățile vocale impresionante ale solistului Chris Robertson. Am avut piele de găină pe durata întregului moment. Mesajul piesei este și el adânc. Recomand o ascultare.

Americanii au fost vizibil încântați să vadă că lumea i-a primit atât de călduros și că descoperă fani noi pe teritorii noi, mai rar frecventate de ei; ei se află acum în turneu prin Europa pentru a-și promova albumul Family Tree. Le-a plăcut atât de mult la noi și au fost aclamați atât de frumos, încât băieții au promis că revin în București când se va mai ivi o altă oportunitate.

Ei au promis… iar noi vă mulțumim că ați participat la concertul nostru 🙂

Geplaatst door Maximum Rock Romania op Donderdag 11 juli 2019

 
Surprinsă am fost și eu, care nu știam prea multe despre această trupă; ba chiar am auzit de ei pentru prima dată când s-a anunțat concertul, anul trecut. În grădina de vară a Quanticului, a fost o seară călduroasă, la propriu și la figurat. Nu mă așteptam ca fanbase-ul Black Stone Cherry din România (sau, mai exact, din București) să fie atât de dedicat. Publicul nu a fost de proporții foarte mari, dar cei care au fost prezenți au dansat, au cântat, au zâmbit mereu. Aproape că m-am simțit ca în Vamă. Muzica celor de la Black Stone Cherry ajută și ea, pentru că ei cântă un rock and roll, cu influențe country și hard rock.

Am văzut și 2-3 grupuri de fani Black Stone Cherry, purtând tricouri cu numele formației. Unii stăteau la masă, alții lipiți de gardul care îi despărțea de scenă.

Ca să descriu experiența și atmosfera într-un cuvânt: veselie. Asta transmiteau atât artiștii, cât și oamenii, care au fost acolo trup și suflet. Mă uitam la ei și majoritatea zâmbeau. Pentru că asta transmit americanii când cântă, o stare de bine.

La fel de surprinsă am rămas de energia și bucuria cu care membrii Black Stone Cherry performează. Ben Wells (chitaristul) era peste tot, sărea, se strâmba pe muzică, dădea din cap, ne îndemna să participăm la show. La fel și basistul Jon Lawhon.

Toboșarul era de neoprit; timp de aproape o oră și jumătate a lovit tobele alea de parcă o făcea pentru ultima dată în viața lui.

Nu am putut să nu remarc decorul hippie pe care erau puse instrumentele și echipamentul, dar și ținutele western-country purtate de muzicieni.

Robertson, Wells, Lawhon și Young – cei patru membri ai trupei rock americane – sunt acompaniați în acest turneu de alți doi colegi la clape, respectiv bongo drums.

La finalul acestui spectacol, am rămas cu o stare de bine. Este excelent când descoperi artiști noi cu care rezonezi și cu atât mai interesant este când îi asculți live. Pentru că, de cele mai multe ori, totul este atât de diferit! Trăim în era în care dăm din palme și avem muzică, precum și tehnologia necesară care să ne-o redea la cea mai bună calitate. Dar, cu toate astea, nimic nu se compară cu o experiență live. Senzațiile pot fi descrise cu greu. De aceea cred că nu vor muri niciodată concertele.

Albumul Family Tree a apărut pe 20 aprilie 2018 și este al șaselea din cariera rockerilor americani. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*