Bob Dylan este câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură

1.736 vizualizări

Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, a fost anunțat câștigător al premiului Nobel pentru Literatură de Academia suedeză

Premiul i-a fost decernat lui Bob Dylan, pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”. Totodată, Sara Danils, Secretara Permanentă a Academiei l-a descris pe Dylan ca fiind „un exemplu extraordinar pentru cum aranjatul ritmicii, adunării refrenelor și pentru metodele de gândire. Deși acest anunț este unul surprinzător, dacă vă uitați în trecut, cu cel puțin cu 5000 de ani în urmă îi veți descoperi pe Homer și Sappho. Ei au scris poezie care a fost realizată pentru a putea fi interpretată, așa cum o face Bob Dylan. Homer și Sappho încă sunt citiți și în zilele de astăzi și încă sunt apreciați”.

Bob Dylan este cel de al 259-lea cetățean american care a fost desemnat câștigător al unui Premiu Nobel. În vârstă de 75 de ani, născut în Minnesota, SUA, Bob Dylan este cunoscut marelui public mai ales datorită cântecelor lui celebre, precum „Knockin’ on Heaven’s Door”, „Like a Rolling Stone”, „Mr. Tambourine Man” sau „The Times They Are A Changin”. 

Potrivit protv.ro, primele predicţii afirmau Premiul Nobel pentru Literatură 2016 i-ar putea reveni poetului sirian Adonis sau scriitorului kenian Ngugi Wa Thiong’o, favoriţii criticilor şi caselor de pariuri la distincţia care i-a revenit anul trecut bielorusei Svetlana Alexievici.

„Tarantula” este cartea de poezii de debut al lui Dylan, fiind scrisă între anii 1965-1966, dar care a fost publicată abia în anul 1971 prin editura Macmillan. Aceasta este considerată de critici ca fiind o scriere influențată de stilul unor alți mari scriitori americani, precum Jack Kerouac, William S. Burroughs sau Allen Ginsberg. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*