Cap De Craniu & Breathelast – Split It Out

152 vizualizări

Sfarsitul anului a reusit sa ne surprinda cu o noua lansare de album, total neasteptata: formatiile bucurestene CAP DE CRANIU si BREATHELAST si-au unit fortele si au scos in mediul online, sub egida casei de discuri Metalfan Records un nou disc intitulat „Split It Out”.

„Spit It Out” este de fapt un split, discul fiind impartit in doua de cele doua trupe: in total sunt opt piese, patru dintre ele apartin celor de la Cap De Craniu (fara sa luam in considerare un Interlude si un Outro), iar celelalte patru apartin celor de la Breathelast. Lansarea acestui EP, dupa parerea mea, este o dovada clara si evidenta a faptului cu underground-ul romanesc de metal extrem (aflat intr-o continua tranzitie in ultimii ani) este mai unit ca niciodata si incearca prin toate mijloacele posibile sa il modernizeze.

De la primele riff-uri de pe album – incredibil de precise si virtuoase – pana la ultimul sunet, totul este perfect, inspirat, sonor, tehnic, variat. Cap de Craniu ocupa prima parte a discului si introduce ascultatorul direct in atmosfera brutala si omogena in acelasi timp cu piesa „The World between Dream and Reality and the Man without a Shadow”. Colaborarea cu Jack Popescu, solistul trupei Kultika din Timisoara, aflat in zile mari, umple golurile aparente din piesa. Mihai Ionescu si Vicentiu „Averac”, ce doi solisti Cap de Craniu, nu dezamagesc mai deloc: schimbarile repetate intre growl-uri/scream-uri, inalte/joase, ajung la un moment dat sa se uneasca intr-un echilibru perfect. Linia melodica pe chitara construita pe un ton dur pe care chitaristul Calin Raduta a prezentat-o intr-un video acum ceva timp o consider totusi esenta acestei melodii. Piesa „The Road To Perdition”, in colaborare cu Viez, solistul fostei trupe Mediocracy, este o combinatie echitabila intre genurile deathcore si punk: masurile rapide pe tobe si breakdown-urile lente acoperite de growl-urile joase, sunt doar cateva elemente ale acestor doua stiluri intalnite in aceasta melodie. „Briciul lui Laurentiu” este o piesa preluata de pe primul material de studio al trupei, „First EP for a Surgery” (2007), si cantata de aceasta data cu versuri in limba romana. Rezultatul? Versurile gore pe cat sunt de amuzante, pe atat de bine sunt transpuse instrumental si pe voce.

Cealalta jumatate a split-ului este ocupata de cei de la Breathelast; cele patru piese sunt per ansamblu continuarea fireasca a directiei urmarite in EP-ul de debut al trupei. Sectiunea ritmica dusa la perfectiune din piesa „The Flood”, dublata de o nota aparte a liniei de bas completeaza ideal forta si energia emanata de versuri. Abilitatile vocale ale solistului Mihai Andrei (in special schimbarile bruste dintre clean si screan) reusesc sa puna in valoare latura melodica a piesei „The Flood” (in colaborare cu solistul Bogdan de la The Boy Who Cried Wolf care participa cu vocea clean). Riff-urile dementiale in dialog cu tobele, refrenul foarte melodic, breakdown-urile imbinate cu armoniile chitarelor sunt combinatia perfecta ce completeaza intr-un final aceasta piesa. „Sinking Ships” este piesa ce reprezinta cel mai bine stilul abordat de bucuresteni, post-hardcore metal. Se poate remarca din nou compatibilitatea dintre cele doua chitare care graviteaza in jurul unui centru comun iar compozitia nu este afectata.

In concluzie, „Split It Out „ este o piatra de hotar a metal-lui extrem romanesc ce se vrea mai mult decat un simplu pretext pentru conflicte intre artisti si organizatori, asa cum am fost obisnuiti pana acum sa il concepem. Un alt lucru pe care il apreciez enorm la aceste doua trupe este faptul ca s-au incumentat sa ofere noul material gratuit tuturor celor care doresc sa il asculte (daca nu ati facut acest lucru, va invit sa aruncati o privire pe acest LINK).

„Split It Out” tracklist

1. The World between Dream and Reality and the Man without a Shadow
2. Homeopathic Treatment for Social Disease
3. The Road To Perdition
4. Briciul lui Laurentiu
5. The Flood
6. Buried
7. Wolves
8. Sinking Ships


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*