Cum se repeta istoria in muzica rock: „copiile” artistilor vechi

Stim cu totii ca istoria se repeta. Este valabil si in cazul artistilor rock de ieri si de astazi.

Intre cele doua categorii exista foarte multe asemanari si se intampla des ca un rocker tanar sa para copia fidela a unei legende.

Aceasta „repetitie” culturala are mult de-a face cu nevoia oamenilor de modele durabile, in care sa se regaseasca. Atunci cand un astfel de „standard” devine putin desuet, ii ia locul altul, mai actual, dar foarte asemanator cu precedentul.

Bineinteles ca mereu legendele vor iesi in castig, dar nu strica sa le cunoastem si „discipolii”.

Alice Cooper si Marilyn Manson


Vincent Furnier este parintele fondator al shock-rockului. In anii ’70 era socant sa te prefaci ca te decapitezi singur pe scena si sa utilizezi manechine pe post de „victime”. Alice l-a lasat pe Brian Warner, a.k.a. Marilyn Manson sa preia stacheta in anii ’90. Amandoi folosesc arta socului, amandoi au nume de fata si amandoi canta un stil de muzica transgresiv.

Siouxsie Sioux si Cristina Scabbia (Lacuna Coil)


Siouxsie Sioux a fost regina gotica a punk-ului si a starnit o adevarata revolutie muzicala. Pe urmele ei calca soliste ale unor formatii cu accente „Goth” cum ar fi Lacuna Coil. Vocalista acesteia, Cristina Scabbia, are un look mai putin socant, dar prefera hainele de dominatrix, are parul negru ca pana corbului si o carisma aparte. Am spune ca se trage din scoala lui Siouxsie, impreuna cu alte muziciene ca Anne Nurmi de la Lacrimosa.

David Lee Roth si Oli Herman (Reckless Love)


Muzicianul din Van Halen a fost simbolul suprem al hair-metalului. Din spate vine puternic Oli Herman, solistul grupului finlandez Reckless Love. Parul lung si bond, exhibitionismul si hainele mulate sunt din acelasi film din care face parte si chipesul David.

Robert Plant si Jay Buchanan (Rival Sons)


Cu timbrul sau senzual, Robert Plant, frumosul vocalist al formatiei Led Zeppelin a facut furori. Desi este mai cuminte, Jay de la Rival Sons il urmeaza cu devotament pe Robert, atat in stilul de a canta, cat si ca prezenta scenica si preferinta pentru influentele „negre” din muzica pe care o „profeseaza”.

Joey Ramone si Jyrki 69 (The 69 Eyes)


The Ramones este probabil una dintre cele mai subapreciate formatii din istoria rockului. De curand, mostenirea lor a fost preluata de mainstream si „corupta”. Acum toate pitipoancele au tricouri cu „The Ramones” cumparate de la H&M. Lasand deoparte acest tip de drama existentiala, trebuie mentionat ca Jyrki de la formatia finlandeza The 69 Eyes a preluat destul de multe de la Joey. Amandoi au un timbru baritonal, prefera ochelarii de soare dubiosi si au o predilectie pentru sonoritati „goth-punk”.

Arthur Brown si Gaahl


Fostul solist al controversatei formatii Gorgoroth s-a inspirat mult de la Arthur Brown, artistul anti-hippie transgresiv care a avut curajul sa abdide de la un „trend” prea cuminte. De alta, Brown (impreuna cu King Diamond) este creditat pentru inventarea machiajului de tip „corpsepaint”.

Paul McCartney si Noel Gallagher


Vocalistul din Beatles are multe in comun cu Gallagher. De alta, intreg repertoriul Oasis le este indatorat geniilor din legendara formatie britanica. Adaugam la asta frezele si obtinem o descendenta directa.

Ann Wilson si Amy Lee (Evanescence)


Chiar daca una canta rock (Heart) iar cealalta un fel de metal alternativ (Evanescence), cele doua muziciene seama pana si fizic: sunt brunete, cu tenul alb si au un zambet contagios. Mai mult, amandoua au voci incredibil de puternice.

Suzy Quatro si Lzzy Hale (Halestorm)


Suzy a fost prima gagica rock care a luat basul in mana si a cantat la el pana l-a lasat fara suflare. Energia scenica a celor doua cantarete este foarte asemanatoare iar ele transmit acelasi mesaj incurajator: „fii tu insuti/insati si domina lumea!”.

Stevie Nicks si Grace Potter


Grace a preluat multe de la deja legendara Stevie. Parul blond si ondulat, tinutele elegante si misterioase, vocea usor ragusita. Ce mai! Aschia din lemnul chitarei nu sare departe de trunchi.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*