Despre Top T Buzău, alături de Hteththemeth

944 vizualizări

Interviu realizat de Tolea Postovei

Trupa Hteththemeth din Brașov este câştigătoarea GBOB România 2015 şi a reprezentat ţara noastră la finala mondială a competiţiei The Global Battle Of The Bands, eveniment ce a avut loc la Berlin, în data de 26 mai 2016. La acest important eveniment ce a reunit 14 finalişti de pe tot mapamondul, trupa Hteththemeth a obţinut locul 2 mondial, precum şi premiul pentru „cea mai votată trupă de către trupele finaliste”.

Pe 23 iunie, Hteththemeth a câştigat şi finala Wacken Metal Battle România, care a avut loc la Sibiu. În urma acestui concurs, Hteththemeth a reprezentat din nou România (pentru a doua oară în acelaşi an), de data aceasta în cadrul celui mai mare festival rock din întreaga lume – Wacken Open Air (eveniment care strânge anual în jur de 85.000 de spectatori), festival care a avut loc tot in Germania, în apropierea oraşului Hamburg.

Cum si cand ati auzit de Top T ? Ati fost prezenti la festivalul Top T? Aveti vreo amintire anume? 

Vlad: Am avut bucuria sa cant o data la Top T, cu vechea mea trupa True Mind, in 2010. A fost o experienta grozava, un public minunat si un eveniment excelent din toate punctele de vedere. Mi-a ramas in memorie atat primirea calduroasa, cat si petrecerea de dupa, cu prietenii de la Tiarra.

Luci: Am auzit de Top T înainte de anul 2000, an în care am cântat pe scena Top T cu o altă trupă din care fac parte și acum: False Reality.

Ce credeti ca inseamna Top T in istoria sau evolutia scenei rock din Romania? Aveti ceva sa transmiteti publicului sau organizatorilor?

Vlad: Top T e un festival foarte important in istoria rock-ului din Romania. A aparut in vremuri dificile si a pus bazele a ceea ce inseamna festival rock in Romania. A trecut prin perioade grele, dar sper din tot sufletul sa devina un reper cat mai important pe harta cu manifestarile rock din Romania.

Luci: Top T e unul din cele mai vechi fest-uri de profil din Romania, fiind la un moment dat unul din puținele locuri unde puteai să cânți rock și metal. Ar fi foarte frumos să reînvie acest festival ajuns tradiție și să se dezvolte la nivelul unui festival modern, adaptat la realitățile de azi și la standardele care au început deja să fie din ce în ce mai ridicate din punct de vedere al publicului, tehnicii, organizării etc.

Cum ati vedea un format nou al festivalului top t din 2018?

Vlad: Daca ar putea sa imbine conceptul Top T, de promovare a trupelor romanesti, cu atractivitatea crescuta pe care o ofera un headliner international, cred ca ar fi excelent. Ar oferi si trupelor romanesti sansa de a imparti scena cu nume importante din scena rock mondiala, pastrand totusi amprenta predominant nationala a festivalului.

Luci: Consider că tradiția trebuie păstrată, și anume ar fi de bun augur o competiție a trupelor tinere, care să se desfășoare în paralel cu concerte ale trupelor consacrate. Eventual să fie două scene și astfel să se cânte non stop.

Cum apreciati scena rock din Romania? Ce nume vi se par atractive momentan pe scena rock autohtona?

Luci: Scena rock / metal din Romania este o scenă cu valoare clară, dar care din păcate este lipsită de șansa unei promovări adecvate. Sunt foarte multe trupe excelente care nu reușesc să crească suficient și să își atingă adevăratul potențial, din lipsa unui sprijin financiar adecvat. Adevărul e că pentru publicul larg și pentru promoterii care fac legea pe piața muzicală suntem niște anonimi și atât.
Dar prefer muzica din underground, făcută din suflet.

Vlad: Sunt foarte multe trupe interesante si valoroase in Romania la ora actuala, multi muzicieni de calitate, care incearca sa faca muzica buna, din suflet si din traire. As mentiona The Thirteenth Sun, Asemic, Black Water, The Case si, bineinteles, Hteththemeth.

Ce parere aveti despre trupele „tribute” si despre concertele unde nu se plateste bilet? 

Luci: Trupele tribut sunt o altă nuanță de culoare din tabloul muzical. Personal, am fost la câteva concerte ale unor asemenea trupe și m-am simțit excelent! Nu cred că este un fenomen nociv, atunci când trupele chiar fac o treabă excelentă, din contră, este un compliment și o formă de promovare a unor valori certe.
Concertele fără bilet sunt o realitate. Până la urmă, contează foarte mult ce opțiuni are organizatorul. În cele mai multe cazuri sunt evenimente locale organizate cu sprijinul fondurilor autorităților, care uneori impun accesul gratuit la concerte (cum a fost cazul la ARTmania câțiva ani).

Nu mi se pare o idee bună să înveți publicul că poate ajunge la concerte fără să plătească, dar, din nou, publicul devotat și interesat cu adevărat va plăti bilet, pe când la concertele fără bilet există șansa să te expui unui segment de public extrem de greu de atins.

Cât de importante sunt festivalurile pentru o scenă rock/metal sănătoasă?

Vlad: Exista o „piata” pentru fiecare produs, fie ca e trupa de coveruri, trupa tribut sau trupa care canta doar compozitii proprii. Important e sa canti cu bucurie, cu pasiune si sa pui o parte din sufletul tau in fiecare nota. Eu prefer sa cant compozitii proprii, dar nu judec pe nimeni care alege altceva. Cat despre concertele unde nu se plateste bilet, cred ca erodeaza piata si dauneaza, intr-o oarecare masura, celor care sunt independenti si isi organizeaza propriile concerte in cluburi. Asta pentru ca aceste concerte presupun o serie de cheltuieli care se acopera, in general, din preturile biletelor. Totusi, publicul de rock & metal nu are parte de foarte multe concerte cu intrarea libera. Si cred ca e bine asa, pentru ca fiecare act artistic presupune multa munca si multe investitii de timp si bani, investitii care trebuie macar sa se amortizeze cumva, incet-incet.

Cat de importante sunt festivalurile pentru o scena rock/metal sanatoasa?

Luci: Un festival înseamnă în primul rând câteva zile în care toți cei care participă, de la public, la trupe, tehnici și organizatori, sunt rupți de cotidian și intră într-un spațiu și un timp dedicat 100% muzicii. Există o legătură sufletească aparte care se formează între toți cei care participă și o energie spirituală fantastică care crește pe măsură ce festivalul avansează.
Este foarte important să existe festivaluri de toate mărimile, unde trupe de toate nivelurile să aibă șansa unei expuneri în fața publicului, trupe mari din fiecare gen să poată ajunge și în România, iar de asemenea este foarte important ca publicul să își păstreze curiozitatea.
Consider că există o co-dependență distinctă și clară între valoarea publicului, valoarea trupelor și valoarea organizatorilor. Oricare din ele le poate afecta pozitiv sau negativ pe celelalte și este foarte importantă comunicarea și chiar colaborarea între cele trei categorii, care sunt de fapt înglobarea termenului de scenă rock / metal.

Ideea numelui trupei.

Leo: Hteththemeth a luat nastere intr-una din noptile pline de ninsoare ale lui decembrie 1999. Dupa o discutie filozofica profunda purtata cu prietenul meu Jamm Klirk, ne hotaram sa infiintam o trupa proiect, cu care sa scoatem un singur album. Toate frumoase, numai ca nu ne venea nici un nume in cap. Si se spune ca Noaptea e un sfetnic bun! In cazul nostru a fost un sfetnic nebun, caci exact in noaptea ce a urmat discutiei cu pricina, mi s-a revelat o intreaga poveste. Se facea ca eram undeva prin univers si asistam la „necazul” unui arhanghel! Adoriel pe numele sau, incerca sa-i convinga pe oameni ca ar fi cazul sa depuna mai mult efort vis-a-vis de sentimentele lor si sa duca dragostea la paroxism! Notiunea inventata de el, pe numele ei „adoratie”, urma sa fie sentimentul ce va inlocui „dragostea” deja perimata. Toate bune si frumoase, numai ca oamenii la capataiul carora arhanghelul veghea nu erau „convinsi” de puritatea adoratiei, parazitand-o cu minciuni si sentimente vulgare. Dezamagit, arhanghelul hotaraste sa decada pentru a strange in desaga sa sufletele oropsite ale muritorilor impuri. Decaderea lui este una fizica si spirituala, el parasind Cerurile pentru a fi in mijlocul „actiunii”. Astfel, ca toti ingerii „plecati”, Adoriel isi gaseste un nou nume! Si astfel ia nastere Hteththemeth! Asta este visul pe care l-am avut eu in noaptea aia nebuna! Si cum s-a potrivit cu discutia mea cu Jamm, asa i-a ramas numele – Hteththemeth!

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*