Dirty Shirt și FolkCore DeTour – o nouă perspectivă asupra muzicii metal românești

2.539 vizualizări

Luni întregi de muncă, o campanie de crowdfunding și multe sacrificii făcute – „FolkCore DeTour” a însemnat un pas important nu numai pentru formația maramureșeană DIRTY SHIRT, dar mai ales pentru scena metal din România, care a avut ocazia să vadă pentru prima dată o asociere mai puțin obișnuită și total neașteptată pentru publicul român, și anume o trupă metal alături de un ansamblu folcloric tradițional.

FolkCore DeTour

Ansamblul Transilvania Stefan Conciu Photography

Stefan Conciu Photography

Timp de trei weekend-uri, Dirty Shirt & Ansamblul Folcloric Național Transilvania, alături de E-an-na, au reușit să adune în „aceeași încăpere” oameni de toate vârstele, pentru care toate barierele au dispărut și doar muzica a mai contat în acele momente. Cu o producție complexă și peste 30 de artiști implicați în proiect, turneul a reușit să ofere oamenilor o experiență unică…once in a life time:

„Nu știu dacă ce au reușit ei să facă cu acest concept va putea fi egalat vreodată în România, dar știu că s-au ridicat la nivel internațional și le pot pune concertul, ca amploare și performanță, alături de alte concerte precum cel realizat de Skálmöld, Arkona sau de alți artiști de talie mondială, doar că aici este vorba de folclor, nu de orchestră filarmonică.” (Flavia Lupu, RoEvents)

Niciodată la un concert metal scenele n-au fost atât de pline, căci folcloriștii din ansamblu și-au combinat virtuozitatea cu forța heavy metal-ului pentru acest proiect unic, ce, descris în cifre, a fost unul impresionant.” (Libertatea.ro)

Dirty Shirt Arenele Romane foto Alex Csiki

foto: AlexCsiki

 Deși venite dintr-o lume total diferită, ambele trupe, împreună cu Ansamblul Folcloric Național Transilvania, au reușit să aducă în fața publicului, în toate cele 6 concerte, o energie atât de molipsitoare încât, prezent fiind la concert, n-aveai cum să nu-ți vină să fredonezi sau să te miști măcar puțin! De la Baia Mare la Timișoara, Cluj, Iași până la Brașov și București, fiecare concert a fost special în felul său, iar asta s-a văzut clar în modul în care a reacționat fiecare public în parte:

„Mi-a mai plăcut și atmosfera creată. Parcă eram un grup mare de prieteni care s-au adunat să cânte și să țopaie. Ne-am strâns în hore și ne-am învârtit la viteze amețitoare, am jucat până nu ne-am mai simțit picioarele și am dat din cap până când n-am mai știut dacă ăsta e părul nostru sau al vecinului de lângă…” (Super Gulia)

„Dirty Shirt este de ani de zile un reprezentant de top în zona etno rock. Marele atuu este însă varianta live, acolo unde puține trupe autohtone știu să creeze o atmosferă și o relație specială cu publicul, iar Dirty Shirt este una dintre ele.” (Lenți Chiriac, Heavy Metal Magazin)
 

Dirty Shirt Arene. foto Ciprian Vlăduț

foto: Ciprian Vlăduț

Și nu doar publicul a fost încântat de această combinație de lumi muzicale diferite….

Folkcoredetour GIF - Find & Share on GIPHY

E-AN-NA, în prezent cea mai apreciată formație tânără de folk metal din România, a fost trupa invitată că cânte în deschiderea fiecărui concert, iar o potrivire între stiluri nici că se putea mai bine!

„Este prima dată când văd un concert E-AN-NA cap coadă și contrar cârcotașilor care spun despre ei că sunt doar o altă trupă de folk-metal, oamenii chiar au ceva de spus pe scena rock românească. Și cum acest gen prinde la public, oamenii aflați în fața scenei s-au agitat frenetic, au dat sincron din pleată și au făcut hore. Influnetele muzicale sunt clare , instrumentele se aud bine, lumea rezonează cu ceea ce transmit.” (Flavia Lupu, RoEvents)

E-an-na Cluj Live Aeons Photography

foto: Live Aeons Photography

Punctualitatea lor a fost apreciată de public la fiecare concert, iar vibe-ul transmis oamenilor i-a pregătit pe aceștia pentru o adevărată surpriză, căci după dezlănțuirea sibienilor pe scenă…

„A urmat o nebunie. Şi o desfăşurare de forţe cum nu îmi amintesc să fi văzut pe vreo scenă indoor în România. Cu ocazia acestui turneu de 6 concerte, Dirty Shirt au pus în scenă un spectacol ce cu greu va putea fi egalat în România în curând, prin amploare, profesionalism şi – să o spunem drept – cheltuieli.”(Tudor Bolgar, Definite Rock)

Rini Dirty Shirt. Stefan Conciu Photography

Stefan Conciu Photography

[…] ce-am văzut la Arenele Romane a întrecut orice așteptare; mi-am adus aminte de alți colegi din underground – Epilepsy, Legion, Defect (știu fanii la ce piese mă refer) -, iar la piesa “Ride” (una dintre favoritele mele, dintre cele noi) cântată cu taraful, am zis ca-n bancul cu ardeleanul și trenul (sau olteanul cu girafa): “Așa ceva nu există!” Felicitări și tot respectul meu lui Mihai & Co(legilor), la fel și organizării care s-a ridicat la nivelul ambițiosului proiect! (Doru Ionescu)

Dirty Shirt Arene. foto Ciprian Vlăduț.jpg 2

foto: Ciprian Vlăduț

Chiar dacă unii dintre fani n-au putut ajunge la concert, transmisia live a câtorva piese din concertul de la Timișoara cu siguranță i-a bucurat pe unii dintre ei, ba chiar a fost ca un preview pentru a fanii din celelalte orașe. Și pentru că nimic nu se compară cu un „bun venit” autentic, primii 50 de fani de la fiecare concert au fost întâmpinați la intrare în mod tradițional cu slană, pâine, sare și ceapă, și, bineînțeles, puțină pălincă!

„Totul a fost foarte bine. Trupe bune, muzici și mai bune, sunet aproape bun, băutura cu prețuri bune și fără cozi, un burger delicious, horincă și slană cu ceapă, nici că îți puteai dori mai mult într-o sâmbătă seară.” (RoEvents)

Live Aeons Photography

Live Aeons Photography

Și deși acest tuneu a fost o provocare atât din punct de vedere logistic, cât și financiar, FolkCore DeTour a reprezentat un punct important în dezvoltarea scenei metal românească, trupele implicate în proiect arătând că prin muncă și perseverență se pot realiza lucruri importante pentru evoluția acestei industrii.

 „În final, drept concluzie, am să-l citez puțin pe Dan: „Ansamblul vocal instrumental Dirty Shirt și Ansamblul Folcloric Național Transilvania s-o asamblat pe scenă”, iar rezultatul a fost formidabil, din punctul meu de vedere, și nu cred că acest turneu va fi egalat curând de vreo altă formație” (The Intermission)

FolkCore DeTour Live Aeons Photography

Live Aeons Photography

Și pentru că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul sponsorilor și partenerilor, organizatorii mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat, în special AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Wacken Foundation, Prodvinalco, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Rock Fm, Meze Headphones, Audio-Technica, Telefunken, Washburn, Murat Diril, Randall, Low5Bass, OM Creatives, Printmasters, Napolact, dar și partenerilor media implicați în promovarea acestui turneu!

cover foto: Ciprian Vlăduț


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*