Marco Hietala (Nightwish): „Muzica este muza mea, prietena mea și pasiunea mea”

2.231 vizualizări

Interviu realizat de Alexandra Furnea

Metalul finlandez se ține bine iar longevitatea formației Nightwish reprezintă cea mai bună dovadă în acest sens.

Din 1996 și până acum, în ciuda schimbărilor de componență și de stil, trupa ne-a învăluit în farmecul poveștilor nordului îndepărtat, țesute cu fir de vrajă. Deși au trecut peste 20 de ani de atunci, formația nu dă semne de slăbiciune și își afirmă cu tărie crezul în arta pe care o face.

Toate acestea ne-au fost confirmate de Marco Hietala, basist/compozitor și vocalist, el însuși o adevărată forță a naturii. Deși artistul s-a alăturat trupei abia în 2001, el a devenit rapid unul dintre motoarele grupului finlandez și și-a pus amprenta pe sound-ul acestuia.

Am stat de vorbă cu Marco despre cea mai recentă lansare Nightwish, compilația „Decades”, care a apărut pe piață în data de 9 martie 2018 (via Nuclear Blast Records), dar și despre viitorul disc, la care muzicienii vor începe să lucreze în 2019. În plus, Marco ne-a povestit despre cele mai frumoase experiențe trăite cu Nightwish și ne-a făcut câteva mărturisiri.

Vă dorim lectură plăcută!


În cei peste 20 de ani de carieră, Nightwish a trăit tot ce se poate trăi în materie de experiențe rock: a primit premii, a trecut prin schimbări de stil și de componență, a cunoscut fani din toate colțurile lumii și multe alte povești. Ce crezi că urmează pentru formație?

Din punct de vedere muzical, este mereu frumos atunci când găsești surse proaspete de inspirație și descoperi lucruri cu care vrei să experimentezi, însă în ceea ce privește latura „existențială” a trupei, eu nu caut ceva nou. Sunt mulțumit să cânt într-o formație din care fac parte oameni buni și ambițioși, care creează artă care contează pentru alții. Acesta nu este doar un scop, ci un stil de viață care se susține singur cât timp ne produce un sentiment de bine, iar până acum este fix ceea ce a făcut. Pragmatic vorbind, firește că urmează să facem tot felul de lucruri, cum ar fi să plecăm într-un un nou turneu, să susținem concerte și să pregătim un viitor disc.

Ce ne poți spune despre această lansare? Cam pe când putem spera la piese noi?

Chiar vorbeam cu Tuomas (n.r. Holopainen, clape/compozitor), care mi-a spus că are fragmente de muzică nouă și m-am bucurat foarte mult, pentru că și eu am. Dar toate la timpul lor. Vom ajunge să lucrăm la noul album cândva în 2019. Atunci vom începe să punem lucrurile cap la cap și să facem repetiții.

Vorbește-ne despre acest nou turneu, legat de lansarea compilației aniversare „Decades”, noul vostru material best-of. La ce se pot aștepta fanii care vor lua parte la evenimente?

În cadrul acestui turneu, vom cânta foarte multă muzică mai veche. Pot să îți mărturisesc că, ocazional, urmăresc ce spun oamenii despre noi pe internet și am văzut că foarte multă lume își dorește să audă live-uri ale acestor melodii din trecut. Până acum, de câte ori am plecat în turneu, am făcut-o ca urmare a apariției unui album nou, iar acest lucru îți leagă mâinile cumva. Trebuie să cânți piesele de pe materialul cel mai recent. Acum, însă, lucrurile vor sta altfel.

Te-ai gândit că vei ajunge să lansezi albume best-of cu Nightwish, atunci când te-ai alăturat trupei în anul 2001?

Ca să fiu sincer, nu. În calitate de ascultător de muzică, foarte rar îmi procur discuri best-of. Dacă îmi place o trupă, îi colecționez albumele, deoarece doar așa poți să ai parte și de bune, și de rele, din punct de vedere muzical. Deseori favoritele mele sunt chiar acele piese obscure, care se pierd. La radio și la televizor sunt promovate, de regulă, hiturile, cântecele cele mai ușor de digerat. Pe discuri, însă, dai de aceste compoziții uluitoare care nu vor ajunge niciodată la TV sau pe FM.

Ce te-a inspirat să compui piese noi?

Literatura și muzica, dar și viața de zi cu zi. Orice poate fi o sursă de inspirație. Trebuie doar să ai sufletul deschis. Uneori, inspirația vine atunci când te joci cu instrumentul muzical și descoperi, din noroc pur, o linie melodică minunată. Apoi, ca urmare a acestei revelații neașteptate, ești motivat să continui și uite așa se naște o piesă nou-nouță!

Colegii și compatrioții voștri de la HIM au renunțat la activitatea muzicală. Sperăm, însă, că voi veți continua. Ce te-ar putea determina, la un moment dat, să pui pălăria în cui și să spui: „gata, până aici a fost drumul”?

Eu sunt foarte entuziasmat de muzică. Aceasta a fost muza mea, prietena mea și pasiunea mea de când am început să fiu conștient de mine. Dacă există undeva pe lumea aceasta un grup de oameni frumoși și ambițioși cu care să am ocazia să cânt, voi continua să fac acest lucru pentru cât de mult timp voi putea. În Nightwish toți suntem așa – ambițioși și foarte talentați. Bine, nu vorbesc despre mine. Mă refer aici la ceilalți. Nu îmi pot evalua singur înzestrările (râde). Nu văd niciun motiv pentru care ne-am opri dar sigur că am avut momente în care am avut probleme în formație și am fost deprimat. M-am întrebat atunci dacă merită să continui. Cu toate acestea, am depășit clipele dificile și am îndreptat lucrurile care nu funcționau. Asta spune totul despre motivația pe care o avem când vine vorba să facem muzică. Am muncit din greu pentru a rezolva problemele și am dat dovadă de perseverență, toate acestea din pasiune pentru arta noastră.

Care au fost cele mai frumoase momente alături de Nigthtwish?

Ce întrebare grea! Au fost foarte multe momente frumoase, dar și foarte multe momente grele. Este dificil să aleg dar voi spune că am fost foarte mișcat de acele prime concerte în locuri precum Wacken Festival sau Rock In Rio, unde am ajuns să urcăm pe scenă cu cele mai mari nume din industrie – unii dintre acei oameni fiind idolii noștri.

Dacă te-ar răpi ET acum și ți-ar spune că salvarea planetei depinde de o piesă Nightwish, la alegerea ta, care ar fi aceasta? Cu alte cuvinte, te intreb care este melodia ta preferată, din tot repertoriul vostru.

Altă întrebare foarte dificilă! ET? (râde) Hmm…Păi sunt tentat să fiu ironic și să spun „Scaretale”. Nu este neapărat piesa mea preferată, dar ar fi tare distractiv să le ofer extratereștrilor această melodie.

Avem vreo șansă să vă vedem în România anul acesta?

Nu am nici cea mai vagă idee. Anumite date au fost confirmate, în timp ce altele sunt încă incerte. Tot ce pot să spun este că mi-ar plăcea să revin în România deoarece experiența noastră cu țara voastră a fost mereu una foarte plăcută. A fost grozav să cântăm acolo.

Mulțumim pentru interviu, Marco. Sperăm să vă vedem curând pe la noi.

Mulțumesc și eu și aveți grijă de voi!

Photo credits: Ville Akseli Juurikkala & Timo Isoaho


1 Comment on Marco Hietala (Nightwish): „Muzica este muza mea, prietena mea și pasiunea mea”

  1. Felicitarile mele pentru acest interviu. Nightwish este printre trupele mele preferate. Ma bucur sa aflu ca vor scoate un nou album.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*