Melancolii rock-simfonice cu „Universal” de la Anathema

233 vizualizări
Autor: Ioana Piscoi
Ultima lansare a celor de la ANATHEMA (22 septembrie 2013) aduce de aceasta data in atentia publicului un concert-film realizat in ruinele Teatrului Roman Antic din Philippopolis – Plovdiv, Bulgaria, sub bagheta lui Lasse Hoile.
Conform casei de discuri Kscope:
“Trupa Anathema a pornit intr-un turneu mondial imediat dupa lansarea mult apreciatului album Weather Systems,  sectiunea de turneu European fiind deschisa in Septembrie 2012 cu un show triumfator in cadrul Teatrului Antic Roman Plovdiv, realizat impreuna cu orchestra Filarmonicii de Stat Plovdiv. Acest film a fost realizat de catre cunoscutul regizor Lasse Hoile (care a mai lucrat si cu: Steven Wilson, Porcupine Tree, Opeth sau Dream Theater), rezultatele muncii acestuia concentrandu-se pe o opera cu adevarat universala.”
Concertul incepe cu piesa „Untouchable”, o portretizare a trairilor pierderii cuiva drag, idee continuata in urmatorul cantec „Thin Air” si incheiata cu un sentiment de acceptare, odata cu  a treia melodie, „Dreaming light”.

De la emotii melancolice am trecut brusc la energizare, lucru de care au avut grija „Lightning song”, „The Storm Before the Calm” si „Everything” (is energy).
Pasesc in continuare cu „A Simple Mistake” catre „The Beginning and the End” si ajung in punctul culminant al concertului: „Universal”, o piesa superba care m-a infiorat si in care trairile lui Vincent Cavanagh (voce & chitara) iti rup sufletul.

Totul devine „Closer” de „A natural disaster” formand un haos de voci extraterestre si depresii reci precum iarna.
In final, ne intoarcem in timp retraind emotiile date de piese celebre Anathema, precum „Deep”, „One Last Goodbye”, „Flying” (la al carei sfarsit se formeaza o legatura puternica public-trupa, culminand cu un foc de artificii surpriza) si „Fragile Dreams”.

Pentru encore, aveti pregatit cantecul despre caini, pisici si gaini „Panic”, urmat de catre „Emotional Winter/ Wings of God”, „Internal landscapes” si in final, varianta mai o metal a pesei „Fragile Dreams”.

Includerea unei orchestre simfonice in acest show inzeceste frumusetea trupei, aflata, in general, intr-o formula simpla. Cand instrumentele cu corzi „intra” la  mijlocul unei piese, motivul pentru care a fost realizat acest concert devine evident: frumusetea combinatiei rock cu simfonic. Acest tip de performance live face ca versiunile de studio ale pieselor interpretate sa paleasca in fata grandorii unei suite de coarde, fara a coplesi insa publicul.
Cat despre titlul DVD-ului in sine, termenul de „Universal” vine sa puncteze faptul ca trupa Anathema, desi jongleaza cu idei new-age  precum „Totul este energie si energia esti tu” sau trairi emotionale intense, in final creeaza un produs simplu de digerat, inteles si iubit, un lucru universal.
Concertul „Universal” nu reprezinta doar un show stelar; este punctul culminant al carierei celor de la Anathema, roadele unei munci depuse constant pana in ziua de astazi. Albumele „Weather Systems” si „We’re Here Beacuse We’re Here” nu au fost doar niste capodopere in sine, ci pietrele de temelie ale acestei seri in care totul s-a materializat minunat intr-un concert pe care personal, il consider pe locul 2 dupa „The Wall” al lui Roger Waters.
Ma bucur ca am dat peste un concert atat de bun, care m-a trecut prin emotii variate, si nu pot decat sa-mi doresc mai mult. Acestia sunt Anathema si asa ar trebui sa sune intotdeauna!
Fanii trupei pot retrai magia din acea seara achizitionand DVD-u, care se gaseste website-ul trupei, a casei de discuri KSCOPE sau de la distribuitorii de specialitate.
Tracklisting:
Untouchable, Part 1
Untouchable, Part 2
Thin Air
Dreaming Light
Lightning Song
The Storm Before the Calm
Everything
A Simple Mistake
The Beginning and the End
Universal
Closer
A Natural Disaster
Deep
One Last Goodbye
Flying
Fragile Dreams
__________
Panic
Emotional Winter / Wings of God
Internal Landscapes
Fragile Dreams


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*