S-au împlinit 35 de ani de la moartea lui John Bonham (Led Zeppelin)

559 vizualizări
John Bonham a fost bateristul legendarei formaţii Led Zeppelin. A început să înveţe să cânte la tobe la vârstă de cinci ani, adunând de prin casă oale şi ceşcuţe de cafea pentru a îi putea imită pe idolii săi: Max Roach, Gene Krupa şi Buddy Rich. Primul set de tobe i-a fost dăruit de tatăl sau la vârstă de cincisprezece ani. Bonham se pare că nu a luat niciodată lecţii de tobe, totuşi aduna sfaturi în adolescenţă de la alţi baterişti profesionişti. 
 
După ce a părăsit şcoală în 1963, a lucrat împreună cu tatăl sau că ajutor de tâmplar. Între timp, Bonham se alătură formaţiei Crawling King Snakes, care îl avea la voce pe Robert Plant. Proiectul a fost ceva scurt, iar cei doi muzicieni au ţinut legătură. 
 
După ce The Yardbirds s-au destrămat, chitaristul Jimmy Page a înfiinţat o nouă trupa. El l-a recrutat pe Robert Plant iar acesta a sugerat că Bonham să se alăture noului proiect. După numeroase insistente din partea lui Jimmy Page şi a managerului Peter Grant şi după ce a refuzat oferte de lucru cu artişti precum Joe Cocker sau Chris Farlowe, John Bonham se decide să se alăture formaţiei Led Zeppelin. 
 
Bonham s-a dovedit un toboşar mult mai bun decât Jimmy Page se aştepta. Chitaristul a declarat la un moment dat că pe demo-ul piesei „Communication Breakdown”, John avea o „dorinţa arzătoare” de a folosi în exces tobă mare. Totodată, acesta a introdus unele influenţe funk şi latine în piese precum „Royal Orleans” sau „Fool în the Rain”. Celebrul solo de tobe din piesă „Moby Dick” (care în unele concerte bateristul îl prelungea până la 30 de minute) a fost o dovadă clară a talentului ireproşabil al artistului. John Bonham chiar a declarat: „Nu toată lumea înţelege un solo de tobe. Aşadar îmi place să introduc efecte şi sunete care să atragă interesul.” 

 
 
John Bonham a fost găsit mort în locuinţa lui Jimmy Page pe dată de 25 septembrie 1980. Motivul? A băut atât de mult încât nu a reuşit să se trezească pentru a vărsa, ceea ce a făcut că tot conţinutul stomacului său să îi refuleze în plămâni. Artistul a murit asfixiat. Raportul medicului legist a arătat că Bonham avea în sânge echivalentul a 40 de shoturi de vodka. 
 
Alături de Led Zeppelin, John Bonham a înregistrat 9 albume de studio. Moartea să a marcat şi destrămarea formaţiei deoarece colegii săi de trupa nu au dorit să continue fără el. Conform unei statistici, Led Zeppelin au vândut până acum 300 de milioane de albume în întreagă lume dintre care 111 milioane doar în SUA. 
 
Bonham este descris de către Encyclopaedia Britannica că fiind „modelul perfect pentru toţi bateriştii de hard rock care l-au urmat”. Cititorii revistei Rolling Stone l-au clasat pe locul întâi în clasamentul „celor mai buni baterişti din toate timpurile”. 
 
Artiştii care au fost influenţaţi de stilul lui John Bonham sunt o mulţime, dar îi enumerăm pe următorii: Joey Kramer, Lee Kerslake, Tony Thompson, Dave Grohl, Tommy Lee, Peter Criss, Chad Smith, Dave Lombardo, Brad Wilk şi Eric Carr.

John Bonham a fost bateristul legendarei formaţii Led Zeppelin. A început  înveţe  cânte la tobe la vârstă de cinci ani, adunând de prin casă oale şi ceşcuţe de cafea pentru a îiputea imită pe idolii săi Max Roach, Gene Krupa şi Buddy Rich. Primul set de tobe i-a fost dăruit de tatăl sau la vârstă de cincisprezece ani. Bonham se pare  nu a luat niciodatălecţii de tobe, totuşi adună sfaturi în adolescenţă de la alţi baterişti profesionişti

După ce a părăsit şcoală în 1963, a lucrat împreună cu tatăl sau  ajutor de tâmplarÎntre timp, Bonham se alătură formaţiei Crawling King Snakes ce îl avea pe voce pe Robert Plant. Proiectul a fost ceva scurt dar cei doi muzicieni au ţinut legătură

După ce The Yardbirds s-au destrămat, chitaristul Jimmy Page a înfiinţat o nouă trupa. El l-a recrutat pe Robert Plantiar acesta a sugerat  Bonham  se alăture noului proiect. Dupănumeroase insistente din partea lui Jimmy Page şi a managerului Peter Grant şi după ce a refuzat oferte de lucru cu artişti precum Joe Cocker sau Chris Farlowe, John Bonham se decide se alăture formaţiei Led Zeppelin. 

Bonham s-a dovedit un toboşar mult mai bun decât Jimmy Page se aştepta. Chitaristul a declarat la un moment dat  pe demo-ul piesei „Communication Breakdown”, John avea o „dorinţaarzătoare” de a folosi în exces tobă mareTotodatăacesta a introdus unele influenţe funk şi latine în piese precum „Royal Orleans” sau „Fool în the Rain”. Celebrul solo de tobe dinpiesă „Moby Dick” (care în unele concerte bateristul îl prelungea până la 30 de minute) a fost o dovadă clară a talentului ireproşabil al artistului. John Bonham chiar a declarat: „Nutoată lumea înţelege un solo de tobe. Aşadar îmi place  introduc efecte şi sunete care  atragă interesul.” 

John Bonham a fost găsit mort în locuinţa lui Jimmy Page pe dată de 25 septembrie 1980. Motivul? A băut atât de mult încât nu a reuşit  se trezească pentru a varsă, ceea ce a făcut tot conţinutul stomacului sau  îi refuleze în plămâni. Artistul a murit asfixiat. Raportul medicului legist a arătat  Bonham avea în sânge echivalentul a 40 de shoturi devodka

Alături de Led Zeppelin, John Bonham a înregistrat 9 albume de studio. Moartea  a marcat şi destrămarea formaţiei deoarece colegii săi de trupa nu au dorit  continue fără el. Conform unei statistici, Led Zeppelin au vândut până acum 300 de milioane de albume în întreagă lume dintre care 111 milioane doar în SUA. 

Bonham este descris de către Encyclopaedia Britannica  fiind „modelul perfect pentru toţi bateriştii de hard rock care l-au urmat”. Cititorii revistei Rolling Stone l-au clasat pe locul întâi în clasamentul „celor mai buni baterişti din toate timpurile”. 

Artiştii care au fost influenţaţi de stilul lui John Bonham sunt o mulţime dar îi enumerăm pe următorii: Joey Kramer, Lee Kerslake, Tony Thompson, Dave Grohl, Tommy Lee, Peter Criss, Chad Smith, Dave Lombardo, Brad Wilk şi Eric Carr.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*