Scurt interviu cu Mihai & Cristi (Dirty Shirt)

Dirty Shirt este o formație de metal din România care a câștigat o popularitate remarcabilă, atât în țară, cât și pe scene internaționale de prestigiu, cum ar fi festivalurile Wacken Open Air (Germania) și PolandRock (Polonia). Stilul lor unic combină elemente de folk, metal, și influențe tradiționale românești, oferind un sunet distinct care i-a atras pe mulți fani.
Evenimentul Dirty Fest – București aduce împreună pasiunea pentru muzică și dragostea pentru animale, creând o atmosferă specială în care participanții pot experimenta nu doar energia concertelor live, ci și un spațiu dedicat iubitorilor de animale. Fanii vor avea ocazia să asculte piesele îndrăgite ale trupei Dirty Shirt și ale altor formații invitate, dar și să interacționeze cu diverse asociații participante care promovează grija și protecția pentru animale.
Astfel, Dirty Fest este un eveniment care îmbină muzica și activismul social, aducând împreună comunitatea fanilor și a iubitorilor de animale într-un cadru prietenos și plin de energie pozitivă.

Mihai, după primele două ediții DIRTY FEST (la Cluj și Timișoara) iată că a venit rândul capitalei. Mulți ar întreba de ce nu ați început la București acest festival?

Inițial am vrut să experimentăm conceptul la Cluj Napoca, fiind acasă și automat mai „safe”. Cum a ieșit foarte fain, imediat după am decis să facem și la Timisoara (cu un line-up asemănător) și Bucuresti (cu invitați din străinătate). Cum calendarul nostru era deja destul de aglomerat în București în prima jumătate a anului, am decis să facem în octombrie la București.

⁠Care a fost criteriu în alegerea formațiilor străine?
Primul criteriu a fost să fie trupe care ne plac nouă, al doilea a fost disponibilitatea trupelor și binențeles a fost și criteriul financiar, deoarece multe trupe pe care ne-am fi dorit să le invităm ar fi depășit cu mult bugetul maxim disponibil.

⁠Ca și la precedentele ediții, formațiile autohtone nu au fost neglijate, la București acestea au fost alese printr-un concurs în care au votat fanii…
Da, am organizat un concurs cu voturi online. Am fost încântați de numărul mare de trupe înscrise în concurs, toate fiind bine pregătite. Din cele 12 finaliste, publicul a ales 2 trupe. A fost un pic nebunie, cu peste 15.000 voturi totale… În cele din urmă Revolter și Symphress vor urca pe scena Dirty Fest – București, pe 26.10.2024.

⁠Prezentați piese noi în cadrul Dirty Fest – București?
Da, nu ratăm o asemenea ocazie fără să venim cu noutăți muzicale. În primul rând, vom cânta în premiera absolută piesa FOMO, plus alte 3 piese noi, unele pentru prima dată live la București.
⁠Ce așteptări aveți de la acest eveniment? Există un plan de viitor pentru acest festival?
Din partea noastră, să vă așteptați la 2 seri cu Dirty Shirt, în formula Big Band, cu setlisturi în marea majoritate diferite, astfel, pe langă piesele noi, vom putea interpreta și piese mai vechi, care rar își fac apariția în concertele noastre. Binențeles, avem și invitați de marcă, Myrath din Tunisia/Franța, o trupa îndrăgită la noi în țară, Kontrust din Austria (pentru prima dată în România) și Hel’enine Oçi, prietenii noștri din Slovacia, o trupa care rupe în Cehia și Slovacia, pentru prima data la București.
Pe langă partea muzicală, în cadrul evenimentului vor fi prezenți voluntari din asociațiile de protecție a animalelor care fac parte din campania „Fur-Ever Friends” și la Fundația pentru SMURD, care va prezenta ateliere de prim ajutor.

⁠Cristi, cum ți-a venit ideea acestui proiect FUR-EVER FRIENDS și de ce crezi că este necesar un asemenea proiect?


Datorită faptului că totul se întâmplă exponențial mai rapid în zilele noastre, spre deosebire de trecut, când exista conceptul de rock staruri care erau căutate de fani, lucrurile s-au schimbat, iar noi a trebuit să ne adaptăm. Acum, suntem noi cei care trebuie să ne căutăm fanii și să ajungem la ei. Sunt mândru că am reușit să creăm o comunitate în acest sens, unde discutăm nu doar despre muzică, ci și despre lucruri legate de viață.

Nu de mult am avut o problemă cu „Tancul Alb” (fosta dubă) și, în cadrul trupei, am decis să îl schimbăm. Am tras tare un an pentru a face asta, dar ne-am gândit să implicăm și această comunitate. Am plătit mașina și am făcut un crowdfunding pentru a o cosmetiza, fiind inițial o simplă furgonetă de marfă. Surpriza a fost de partea noastră: familia s-a mobilizat atât de bine, încât, chiar și acum, la un an de la eveniment, parcă nu-mi vine să cred.
Așa cum am primit noi de la fani, am vrut să dăm și noi înapoi. Acesta este motivul principal pentru care am decis să dăm ceva înapoi comunității. Așa că, la fiecare concert pe care îl organizăm, am hotărât să promovăm un ONG, asociație sau fundație care se ocupă cu ajutorarea oamenilor sau a animalelor, pentru ca publicul să afle că există astfel de persoane dedicate în comunitatea respectivă și că merită susținute.
La mai bine de un an de la acest demers, am tras linie și ne-am gândit să avansăm. Ne-am dat seama că, dacă facem doar o postare pe Facebook, obținem maxim niște like-uri. Așa a luat naștere proiectul „Fur-Ever Friends”, al cărui scop principal este promovarea asociațiilor care se ocupă de protecția animalelor în comunitățile din România. Prin puterea exemplului, ne dorim să impulsionăm și alți artiști sau organizatori de evenimente să facă la fel, pentru că unde-s mulți, puterea crește.
Indiferent dacă ești o formație tânără aspirantă sau un artist consacrat, poți să îți rupi 20 de minute din timp pentru a te interesa ce cauză poți sprijini în comunitatea în care cânți sau îți desfășori activitatea. Pe lângă faptul că vei simți satisfacția de a face ceva semnificativ în comunitate, vei avea ocazia să cunoști oameni minunați care fac eforturi incredibile să salveze animale sau oameni în nevoie, și, în plus, îți vei câștiga noi fani.
Noi vom continua acest proiect atât timp cât vom putea, pentru că, din păcate, problemele nu se vor termina niciodată, oricât ne-am dori acest lucru. În lumea de astăzi, ai posibilitatea de a alege să faci orice, iar noi vă îndemnăm să alegeți să faceți un bine.

⁠Cum a reacționat publicul la primele materiale publicate?
Există compasiune pentru animale, iar oamenii trebuie să știe că există cineva care are grijă de ele, dar aceste organizații se bazează pe susținerea publicului. Fanii noștri sunt foarte receptivi și se implică acolo unde este nevoie. Am încredere că putem începe să facem o diferență în acest sens.

Mulțumesc, ne vedem la Dirty Fest – București (25-26.10.2024).

Vineri 25.10.2024
18.30: Acces public
19.30: Hel’enine Oci
21.00: Myrath
22.30: Dirty Shirt (setlist 1)

Sâmbătă 26.10.2024
18.00: Acces public
18:50: Symphress
19:50: Revolter
21:00: Kontrust
22:30: Dirty Shirt (Setlist 2)


Bilete și abonamente online AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*