Stema & Plastik Charm/ 02.07.2013, Control Club, Bucuresti

261 vizualizări

Blazarea industriei muzicale autohtone – falsa si supraprodusa – a fost exorcizata intr-o seara racoroasa de iulie de doua formatii romanesti tinere si dornice de afirmare.

Este vorba despre Plastik Charm si Stema. Profesand cu devotament un idiom sonic modern, din zona indie-alternative, trupele si-au unit fortele pentru un spectacol tonic, care a deschis gustul publicului pentru distractii neintelepte la inceput de saptamana.

Concertele au avut loc pe data de 2 iulie 2013 in Control Club. Pe la ora 22 si un pic au urcat pe scena cei de la Plastik Charm, una dintre formatiile care a contribuit la „propagarea” valului de rock electronic in Romania.

Baietii reprezinta o gura de aer proaspat si canta un tip de alternative care reuseste sa fie substantial chiar daca nu este „problematic”. Formatiei ii „lipseste” doza aceea in general identificabila de „intuneric”, ceea ce face un serviciu scenei de specific.

Este nevoie de o trupa care sa nu se joace prea mult cu „categoriile abisale” si sa ramana in zona prietenoasa a rockului luminos, efervescent si usor superficial. Show-ul a inceput cu „The Man is Back” si a trecut prin „Come With Me”, „Vibe” si „Raining”.

Ascultandu-i live pe baieti se lamureste si denumirea formatiei: Plastik Charm – Farmec de Plastic. Modernitatea vehementa, asumata a trupei tinde sa duca sonoritatile intr-o artificialitate savuroasa si originala, care „prinde” si place.

Au urmat „Take my Heart” si „Human Emotion”, cu care, de alta, show-ul a luat sfarsit. Plastik Charm a oferit un concert reusit si speram sa-i vedem pe baieti live cat mai curand.

Vine o vreme in viata oricarei groupie cand aceasta se maturizeaza si isi pierde interesul fata de solisti. Acum este timpul chitaristilor!„, spunea o celebra „fata cu un comportament scandalos” in autobiografia ei. Sa fi fost Pamela Des Barres?

In sfarsit. Urmatorii pe scena au fost cei de la Stema, o formatie eclectica cu influente din zone diverse ca alternative, indie, funk, folklore si pop. Trupetii au o calitate rara, deseori criticata de necunoscatori. Este vorba despre infamul „comportament de star”.

Silviu Sanda, solistul si compozitorul grupului, are nonsalanta si aroganta potrivite pentru a fi un frontman grozav iar Mihai Vasile, aka Angus, chitaristul evocat de Miss Pamela in citatul de mai sus, are o carisma speciala, deloc ostentativa si cu un element de mister.

Este clar ca intre vocalist si chitarist exista o chimie speciala care scoate formatia in evidenta. Sorin Fratila (bas, chitara, clape) contribuie si el din plin la acest amestec alchimic, dezvaluindu-si virtuozitatea. Nu se lasa mai prejos nici Bogdan Valentin, tobosarul, care bate al naibii de bine.

Inceputul concertului creeaza impresia de uniformitate compozitionala a pieselor, dar dupa a doua melodie baietii isi dau frau liber si pun de-o cantare ca la carte, cu jam-uri, glumite, o cultivare temeinica a personalitatii solistului si multe riffuri incendiare din partea lui Angus.

Se canta piese ca „Povestea vietii”, „Om” si „Temnita”, „Prada”, dar si „Eu” sau „Ignoranta”.

De remarcat si apreciat discursurile pe care le tine solistul intre piese, care sunt suficient de teatrale cat sa placa, dar si destul de naturale incat sa nu para contrafacute. Este lucru rar sa stii sa-ti prezinti muzica, iar muzicianul are acest talent.

Dupa „Bomba”, o melodie inspirata de tatal vocalistului, preocupat excesiv de sfarsitul lumii, urmeaza un bis in cadrul caruia se canta „Visul Basistului”, o melodie ludica, amuzanta si catchy care face in asa fel incat publicul sa plece cu urmatoarele cuvinte pe buze: „Ma doare in p*la, sunt bestial”.

Trupetii canta foarte bine live, au „prezenta si zvac” iar sonorizarea a fost reusita.

In general, stii ca un concert a fost bun cand te lasa cu o anumita stare, specifica muzicii unei trupe. Daca ramai cu o energie sufleteasca pozitiva si fredonezi in drum spre casa cantecele ascultate, inseamna ca ai participat la un gig fain. Asa s-a intamplat si cu publicul, post-Plastik Charm & Stema.

Felicitari trupelor pentru ca s-au dezmeticit si in ciuda unei seri ostile de marti au reusit sa faca atmosfera.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*