Orden Ogan dezvaluie secretele misterioasei abatii „Ravenhead”

Dupa ce i-am confirmat ca headlineri pe Blind Guardian, si apoi am anuntat prima formatie romaneasca invitata la show, Dirty Shirt, a urmat sa va dezvaluim participarea compatriotilor celor de la BG, ORDEN OGAN.

Grupul a fost intemeiat in 1996 in Germania, de catre Sebastian Grutling (tobe) si Sebastian Levermann (voce/chitara). In data de 16 ianuarie 2015, a aparut cel de-al 5-lea disc din cariera germanilor, intitulat „Ravenhead”. Aceasta este una dintre cele mai asteptate lansari ale iernii, intrucat, atat in tara lor natala, cat si international, Orden Ogan sunt considerati unii dintre cei mai de seama continuatori ai power-metalului. Am stat la o vorba cu doi dintre membrii formatiei, anume Sebastian Levermann si Dirk Meyer-Berhorn(tobe), si am vorbit despre istoria reala a trupei, cateva amanunte interesante despre noul material de studio, dar si despre Romanian Rock Meeting.

Pentru cititorii care nu sunt familiarizati cu Orden Organ, le puteti prezenta o scurta istorie a trupei?
SEEB: Sunt multe neintelegeri despre orginile formatiei, ale caror sursa este internetul. Noi consideram ca Orden Ogan a inceput in anul 2008, odata cu lansarea albumului „Vale”. Atunci a fost inceputul carierei profesionale, cand alte persoane au inceput sa lucreze cu Orden Ogan (ma refer la casa de discuri, booking agency-ul, managementul si asa mai departe). Numele a fost folosit inca din anul 1996, dar in acest interval de timp, trupa a functionat sub forma unui „garage band”, toti eram copii, pierdeam vremea si mancam pizza. Am pastrat numele in 2008 sub forma unui tribut pentru „zilele bune de alta data”. Pana astazi. Orden Ogan a lansat patru albume de studio – „Vale” (2008 – Yonah Records), „Easton Hope” (2010, AFM Records), „To The End” (2012, AFM Records), si acum „Ravenhead” (2015, AFM Records).

In data de 16 ianuarie ati lansat un nou album, pe care l-ati mentionat adineauri. Ce ne puteti spune despre noul material? Care este conceptul ascuns din spatele sau?
DIRK: „Ravenhead” este primul album la care toata lumea a contribuit. Pe albumele trecute, Seeb a compus toata muzica si versurile. In cazul „Ravenhead” am petrecut mult timp impreuna, in studio, pentru a scrie si pentru a aranja piesele. In comparatie cu „To The End”, „Ravenhead” contine intregul sunet al trupei, inteleasa ca o „unitate”.

„Orden” inseamna, in limba germana, ordin, iar „Ogan” este un cuvant vechi, de origine celta, care semnifica „teama”. „Ravenhead” este o abatie intunecata, care se afla aproape de un lac mohorat. Calugarii sumbri ai ordinului „Ogan” (mascati cu accesorii din oase de cioara) traiesc in acesta abatie. De aceea se numeste „Ravenhead”. Nimeni nu are habar cine sunt ei cu exact. Sunt multe lucruri misterioase care s-au intamplat in acest loc. Aceasta este povestea principala al albumului.

Exista piese pe noul disc care sunt favoritele voastre si care au o poveste cu adevarat interesanta?
DIRK: Preferatele mele sunt „Deaf Among The Blind” si „F.E.V.E.R.”. Sunt niste piese live incredibile si contin o tona de energie. „F.E.V.E.R.” este o piesa care vorbeste despre fantoma unei femei care bantuie lacul de langa abatie. Se spune ca aceasta stafie ar salaslui pe fundul lacului si ar seduce barbatii, care mor inecati deoarece incearca sa o gaseasca dar cad prada capcanei, nestiind ca este vorba despre o aparitie malefica. „F.E.V.E.R” ar fi un fel de vraja, de sindrom, care ii ia in stapanire pe barbati si ii duce la pierzanie.

Cine s-a ocupat de coperta si cum se leaga aceasta de restul elementelor din album?
DIRK: Coperta a fost realizata de marele Andreas Marshall, ca de obicei! El ne-a creat copertele inca de la primul album si este un bun prieten al trupei inca de atunci. De asemenea, el a lucrat si cu Blind Guardian, Running Wild, In Flames si Nightwish in anii ’90, dar nu se mai prea ocupa de asta acum. Ne bucuram enorm de faptul ca ne-a ajutat. Nu as vrea sa incheiem colaborarea prea curand…

Cum considerati ca ati evoluat stilistic fata de albumul „To The End” din anul 2012?
SEEB: In primul rand si primul rand, as vrea sa mentionez faptul ca toti am lucrat la „Ravenhead”, spre deosebire de albumul „To The End”, unde numai eu am compus piesele. Cele doua amprente specifice sound-ului nostru sunt riff-urile grele si refrenurile catchy si care te prind usor, fara a fi un cliseu. Asadar, de aceasta data, am inceput sa scriem mai intai refrenurile, iar apoi am scris si restul partilor (riff-urile, versurile). De aceea consider ca „Ravenhead” este cel mai puternic material de pana acum, axat pe refrenuri.

Pentru ca tot va intrebam amanunte legate de noul album, le poti spune cititorilor nostri care sunt sursele voastre atunci cand compuneti piese noi?
SEEB: Sunt unul dintre oamenii care compun constant muzica. Muzica a fost mereu un refugiu, a fost „locul” unde am reusit sa ma izolez atunci cand nu m-am simtit in apele mele. Astfel, nu cred ca trebuie sa gasesc din alta parte vreo inspiratie anume. In mare parte din timp, ideile noastre sunt cele care confera energie altora. Asadar, daca ar veni cineva cu o linie vocala sau cu un concept liric complex, putem sa le preluam si sa ne ajute, in final, sa scriem o piesa noua.

Recent, ati pornit intr-un turneu cu Hammerfall. Pe langa acesta, ce a mai pregatit Orden Ogan pentru acest an?
DIRK: Daca ar fi sa vorbim despre acel turneu, totul merge incredibil de bine. Suntem confirmati pentru cateva festivaluri in aceasta vara, precum Rock Harz, Bang Your Head,sau Sabaton Open Air Rockstad Falun, si, desigur, Romanian Rock Meeting, alaturi de Blind Guardian. Asteptam cu nerabdare aceste date.

Veti veni in Romania pentru prima data pentru a concerta alaturi de Blind Guardian, asa cum ati mentionat adineaori. Care sunt asteptarile pe care le aveti de la acest concert? De asemenea, aveti vreo idee interesanta despre muzica sau publicul din tara noastra?
DIRK: Vom veni in Romania pentru prima data, intr-adevar. Ne asteptam sa petrecem niste momente frumoase alaturi de publicul local. Din cate stim, metalistii romani sunt inflacarati si se bucura de concerte intr-un mod exploziv!

SEEB: …si faptul ca vom canta alaturi de Blind Guardian, acest lucru este o potrivire perfecta. Consider ca este o sansa exceptionala ca aceste doua formatii sa se afle pe aceeasi scena.

Atunci cand va urcati pe scena, care sunt cele mai mari provocari de care va loviti?
SEEB: Bateristul nostru, Dirk, este o provocare, desigur (rade). Nu, sincer, ne place sa cantam live si petrecem impreuna cu publicul. Nu credem in aceste “provocari” sau in alte chestii de genul. Iubim sa facem ceea ce facem.

Dupa parerea voastra, ce considerati ca este mai important – faptul ca emotiile voastre se pot transpune in muzica proprie, sau ca ascultatorii isi pot conecta emotiile la muzica voastra?
SEEB: Ei bine, amandoua, desigur. Sunt un perfectionist teribil, care poate sa ii innebuneasca pe cei cu care lucreaza (rade). Vom activa atat timp cat muzica noastra va suna asa cum ne dorim. Ceea ce fac oamenii din ea, nu este treaba noastra. Vor exista mereu persoane care nu se pot conecta cu emotiile transpuse de muzica, deoarece sunt altfel structurati. Este o problema de gusturi, ca in orice alt domeniu.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*